Türk banka ve şirketlerinin 2019 yılında 182 milyar dolarlık dış borç ödemesi gerektiğini belirten Die Welt Gazetesi Ekonomi Editörü Holger Zschaepitz, bunu tek başına sağlamalarının mümkün olmadığını söyledi. Türkiye’nin IMF’den yardım isteme noktasına geldiğini kaydeden Zschaepitz, “Ama Sayın Erdoğan bunu asla yapmayacaktır çünkü o çok gururlu” dedi. Erdoğan’ın “ekonomi mucizesi”ni mümkün kılan şeyin altyapı yatırımları ve şirketlerin borçlanarak buna katkı sağlaması olduğunu söyleyen Zschaepitz, şunları söyledi:

YABANCILAR GÜVENMİYOR

“Çok hızlı büyüme aşırı ısınma anlamına geliyor. Bu süreçte çok büyük bir cari açık oluştu. Oluşan finansman açığı gittikçe büyüdü. Gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 6’sına tekabül eden bu açığın artık yabancılar tarafından finanse edilmesi gerekiyor. Ancak yabancılar siyasi istikrar ve hukuka bakarak, kredi vermiyor. Türkiye IMF’den para isteme noktasına geldi ama Sayın Erdoğan bunu asla yapmayacaktır. Çünkü o çok gururlu. Bu parayı alırsa belirli koşulları yerine getirmesi gerekecektir.”

“Erdoğan’ın yerinde olsam istikrarı sağlayacak önlemleri devreye sokardım. Reformcu, Batı yanlısı bakanlar atardım” diyen Zschaepitz, “Oysa Mehmet Şimşek gibi finans piyasaları için önemli isimlere de el çektirildi. Buna rağmen Erdoğan çıktı ‘2 yıl önce yapmak istediklerini yapmak istiyorlar. Batılı güçler beni finans piyasalarında bitirmek istiyor’ dedi” diye konuştu.

GURURU BİR YANA BIRAKSIN

Erdoğan’ın gururu bırakıp “Yardıma ihtiyacım var. Güvenilir insanları görevlendirmek istiyorum” diyebileceğini savunan Zschaepitz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunları yapmak yerine inatla ‘Ben haklıyım. Yolumda devam edeceğim’ diyor. Lira değer kaybetmeye devam ediyor. Enflasyon tırmanmaya devam edecek. Ekonomik büyüme devam ediyor ancak gelecek yıl şirketler ve kuruluşlar 182 milyar dolar tutarında borç ödemek zorunda. Lira değer kaybettikçe şirketlerin maliyeti daha da artacak. Bir noktadan sonra bu durum sürdürülemez noktaya gelecek.”

Batı’nın yararına değil


Türkiye’nin Batı için stratejik açıdan önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Zschaepitz, “İstikrarsızlık kimsenin yararına değil. İhracat yapabildiğimiz önemli bir pazar. Bizim de sorumlu olduğumuz bazı nedenlerden dolayı Batı’dan çok uzaklaştı ama Türkiye’nin kaybolup gitmesi Batı’nın yararına olamaz” dedi. Zschaepitz, “Türkiye’nin döviz rezervi yaklaşık 97 milyar dolar geriledi. Bir yılda ödenmesi gereken borcun 182 milyar dolar olduğunu düşünürsek, Türkiye’nin bunu tek başına karşılaması mümkün değil” dedi. “Yabancı yatırımcıları onlara kızarak, hukuk devletini zafiyete uğratarak çekemezsiniz” diyen Zschaepitz ekledi: “Çünkü onların istediği mülkiyet haklarının garanti edilmesi. Yabancılar bağımsız bir Merkez Bankası ve hukuk güvencesi istiyor.”