ManpowerGroup tarafından yapılan Skills Revolution araştırmasına göre İşverenlerin %90'ı, şirketlerinin önümüzdeki iki sene içinde dijitalleşmeden etkileneceğini düşünüyor. Dijitalleşmenin tetiklediği yetenek devrimi teknoloji, dijital transformasyon şirketleri hızla dönüştürürken, bu şirketlerin ihtiyaç duydukları yetenekler de hızla değişiyor ve artık aranılan yeteneği bulmak gittikçe zorlaşıyor. Bunun sonucunda ise Türkiye'nin yüzde 66 gibi bir oranla liste başlarında yer aldığı yetenek açığı sorunu ortaya çıkıyor.

DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE YETENEK AÇIĞININ İLK ÜÇ NEDENİ


Dünya genelinde yetenek açığı ile karşı karşıya olduklarını belirten küresel işverenler, bu zorlukla karşılaşmaların en büyük üç nedenini; aday olmaması (yüzde 24), adayların teknik yetenek eksiklikleri (yüzde 19) ve adayların deneyimsizliği (yüzde 19) olarak açıklıyor. Türkiye'de ise en büyük üç neden adayların deneyimsizliği (yüzde 35), adayların teknik yetenek eksiklikleri (yüzde 20) ve adayların teklif edilenden daha yüksek ücret talep etmesi (yüzde 18) şeklinde.

"İNSANLARA DAHA TATMİN EDİCİ MESLEKLER KALACAK"


Experis Avrupa Gelişen Pazarlar Operasyon Müdürü Vittorio Zandomeneghi, yetenek açığı sorunu ve Experis'in Türkiye istihdam pazarına girişi hakkında şunları söyledi:

“McKinsey tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bugünün çalışanlarının yaptığı işlerin yüzde 45'i, mevcut teknoloji kullanılarak otomatize edilebilir. Peki bunun şirketler ve çalışanlar için anlamı nedir? Yakında robotlar gerçekten işlerimizi elimizden almaya mı başlayacak? Kesinlikle hayır. Bunun anlamı şu: doğrudan ve tekrarlı meslekler kısa bir süre içinde makinelere devredilebilir. Böylece insanlara ise daha tatmin edici meslekler kalacaktır. Yaratıcılık, duygusal zeka ve bilişsel esneklik gibi yetilerde insan üstünlüğü baki kalacaktır. Yani dijital dönüşümün iş gücü için olumlu etkileri olacağını söyleyebiliriz ancak bu etkilerden faydalanabilmek için doğru becerilere sahip olmak gerekir. Yetenek devrimi çağında hem şirketler hem de bireyler değişime hazır olmalıdır. Bir çalışan olarak değerimizi korumamızın ve aynı zamanda şirketlerin aradığı yeteneği bulabilmesinin tek yolu budur. Yetenek açığı tuzağından kurtulmak için başka çaremiz yok. Teknolojik gelişmeleri veya küreselleşmeyi durduramayız ama çalışanlarımızı ve kuruluşları güçlendirmek için yeteneğe yatırım yapabiliriz. Bu nedenle işe alımlarda da ibremiz mevcut becerilere değil, öğrenme kapasitesine odaklanmalıdır. İçinde bulunduğumuz zaman, bu dönüşüme ayak uydurmak için agresif bir iş gücü geliştirme çalışmasına başlamanın tam zamanı. Biz de Experis olarak Türkiye'deki yetenek açığının kapanması için çalışacağız.Ü

"YETENEK YARIŞINDAKİ ŞİRKETLERE AVANTAJ SAĞLIYORUZ"


ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, Experis Türkiye'nin sektörde yaratacağı fark hakkında şunları söyledi: “Bugünün rekabetçi, karmaşık ve öngörülemez iş dünyasında doğru yeteneği doğru yerde ve doğru zamanda bulabilmek gittikçe daha da zorlaşıyor. Günümüzün büyüyen işletmeleri ise, onları rekabette öne çıkaran mesleki yeteneğe sahip doğru insanları işe almaya her zamankinden daha bağımlı hale geliyor. Experis tam da bu noktada, kritik pozisyonlar için, rağbet gören yetenekleri hassas bir doğrulukla sunarak, hizmet verdiği kişi ve kuruluşların rekabetçiliğine katkıda bulunuyor. Eşsiz bir aday deneyimi sunduğumuz için, her gün binlerce çalışan küresel ağımıza katılmak için başvuruyor. Geniş uzman ağımızla, yetenek yarışındaki şirketlere avantaj sağlıyoruz. Türkiye'de şimdiye kadar Manpower Professional markası altında sunduğumuz hizmetleri artık Experis markasıyla sunacağımız için heyecanlıyız. Global deneyimimizden aldığımız güç ve Türkiye genelini kapsayan yetenek havuzumuz sayesinde, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden çok uluslu ve küresel şirketlere kadar binlerce kuruluşun istihdam ihtiyaçlarını mükemmel şekilde karşılamaya devam edeceğiz.”