Yıllık enflasyon yüzde 17'yi aştı. Vatandaşın maaşı her geçen gün eriyor... Markete gittiğinde cebindeki 50 lira bir anda yok oluyor. Böyle bir atmosferde devlet büyük gıda şirketlerine karşı büyük bir mücadele başlattı.

Bu mücadelenin bir adımı olarak yurdun dört bir yanında Ticaret Bakanlığı raflardaki etiketleri denetlemek için bir ekip kurdu. Bu ekip market market gezerek etiketleri inceliyor. Haftalık fiyat değişimlerine bakıyor.

[caption id="attachment_2617482" align="alignnone" width="1000"]Ticaret Bakanlığı ekipleri istim üstünde... Ticaret Bakanlığı ekipleri istim üstünde... Fotoğraf: Ticaret Bakanlığı[/caption]

Peki ya üretici cephesinde durum ne? Yıl başından bu yana Türk Lirası'ndaki değer kaybı yüzde 75! Üretim maliyetlerinin ciddi bir kısmını enerji oluşturuyor ve enerji fiyatları dolarla belirleniyor. AVM'ler marketlere yerlerini dolar kuru ile kiralıyor.

Dolar/TL 2018'in ocak ayına 3.75'ten başlamıştı. Bu haftaya ise 6.50 seviyesinin altında işlem görüyor.

2

Öte yandan asgari ücret şu an bekar bir çalışan için 1606 TL. Önümüzdeki yılbaşında da asgari ücrete zam gelecek.

Ürünlerin nakliyesi için alınan mazotun litresine ödenen fiyat ocak ayında 5.05 TL idi. Mazotun litresi şu an devlet destekli hali ile 6.29 TL.

1

Devlet vatandaşın Ticaret Bakanlığı'nın Alo 175'i arayarak (Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü) etiketlerde gördükleri dikkatlerini çeken durumları bildirmelerini istiyor. Peki ya üreticiler Alo 175'i arayarak mazot fiyatlarındaki artışı söyleyebilecekler mi?