Yatırımcısına büyük kazanç sağladıktan sonra dikkatleri üzerine çeken kripto para birimi Bitcoin ismi hayatımıza başka alanlarda da girecek. Bitcoin’e yatırım yapmadan da para kazanmanın yolunu arayan girişimciler Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Türk Patent ve Marka Kurumu’na 33 başvuru yaptı. İlk olarak 2013’te yapılan başvuru kurum tarafından reddedildi. Ancak girişimciler kurumun kapısını aşındırmaya devam etti. Aynı yıl, “koruyucu amaçlı olanlar hariç her türlü malzemeden yapılmış iç-dış giysiler, çoraplar, yak giysileri, baş giysileri” üretiminde markayı kullanmak için başvuran kişinin tescili talebi kabul edildi. Hayvan ve insanlar için medikal ürünler ve ilaç üretimine olan alan girişimci de var karton kutu yapmak için de. Özellikle geçtiğimiz yılın son aylarında marka tescil için başvuranların arttığı görülüyor.

İNŞAAT İÇİN ONAY YOK


Tekstil sektöründe faaliyet göstermek için şirket adında “Bitcoin” ekleyerek başvuru yapan işadamı üç aylık bir onay sürecine girdi. Türk Patent ve Marka Kurumu benzerlik araştırmasından sonra Resmi Marka Bülteni’nde onay yazısı yayınlayacak. Ancak tüm başvurular da onaydan geçmiyor. Mesela inşaat hizmetleri, inşaat araç - gereçlerinin ve iş makinelerinin kiralanması hizmetleri için kuruma gelen şirketin başvurusu reddedildi.

BİR BANKA DA “BITCOIN” İSMİNİ TESCİLLEDİ


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası’nın para birimi olarak görmediği Bitcoin için Türkiye’de faaliyet gösteren bir banka da marka tescil başvurusu yaptı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Türk Patent ve Marka Kurumu başvuruyu onayladı. Banka kendine ait dijital bankacılık hizmeti veren platformunun adını da tescil işlemine ekledi. Banka, spor müsabakalarına giriş sağlayan kartları da temin ediyor.