Haftaya 4.34'ün üzerinde başlayan dolar/TL dün 4.47 seviyelerine kadar ilerleyerek  son haftaların en yüksek seviyelerine çıktı. Uzmanlar sozcu.com.tr’ye dolar kurundaki yükselişin nedenlerini ve ne kadar daha süreceğini yorumladı.

HEP BU HIZLA ARTMAYACAK


Dolar artışının illa bir yerde duracağını belirten Sözcü Gazetesi yazarlarından Murat Muratoğlu sozcu.com.tr'ye değerlendirmesinde, "Bu dolar artışı da bir yerde duracak. Hep bu hızla artmayacak. Maalesef şimdiden verdiği hasar bile onlarca şirketi yutacak. Doların çaresi faiz. İcazet almadan kıpırdayamıyor Merkez Bankası... Devekuşu gibi takılıyor! Kimden icazet bekliyor? Bakın, Reuters Erdoğan'ın trilyonlarca dolar yöneten yatırımcılarla toplantısı sonrası görüş almış ve; "Erdoğan neden Londra'ya kadar gelip kurumsal yatırımcıların kabul etmediği ve duymak istemeyeceği bu sözleri söyledi ki?" diye sormuş... Para profesyonellerinin karşısına çıkıp "enflasyonun sebebi yüksek faizdir" deyince yatırımcılar ürküyor haliyle... Fırsatını bulan kaçıyor..." ifadelerini kullandı.

BANKALARA CEZA BEKLEMEYİN

Kamu Bankalarının yaptıkları hamleleri geçici hamle olarak değerlendiren ve bugün Hakan Atilla davasının görüleceğini belirten Murat Muratoğlu; " Kamu bankaları ve şirketleri ellerindeki dövizi satıp piyasayı dengelemeye çalışıyorlar lakin geçici önlemler bunlar. Bugün Hakan Atilla davasının sonucu açıklanacak. Bankalara ceza beklemeyin, o sonraki hadise olacak." dedi.

4,50'Yİ AŞARSA...


Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı dolar kurunun 4,50 seviyesini aşması durumunda 4,60 hatta 45 seviyelerine çıkabileceğini söylüyor. Nalbantlı sozcu.com.tr'ye değerlendirmesinde , "ABD faizlerinin yükselmesi ile birlikte gelişen ülke para birimleri üzerinde baskı devam ediyor. Dün kurda 4.47 ile yeni zirve görüldü.  Hükümet tarafında faiz indirme konusundaki söylemelerin devam etmesi, Merkez Bankasının kura müdahale etmemesi, makro görüntünün bozulması ve seçim sürecinde olmamız bizi diğer ülkelere göre daha kırılgan yapıyor.

PEKİ DOLAR NEREYE KADAR GİDER ?


Bu sorunun cevabı Merkez Bankasının alacağı kararda gizli. Güçlü bir faiz artırımı dışındaki önlemlerin işe yarayacağını düşünmüyorum. Daha önceki hamleler de zaten bunun sonuçlarını gördük.  Ayrıca Bugün açıklanacak Hakan Atilla davasının da piyasalar için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Karara göre ABD ile ilişkiler konusunda yeni bir görüntü ortaya çıkabilir.  Önemli olan seviyelere bakacak olursak, 4.37’nin üzerinde yukarı yönlü hareketin devamı gözüküyor. Direnç olarak 4.50 psikolojik bir seviye. Haber akışı ve olabilecek olumsuz gelişmeler ile 4.50’nin geçilmesi durumunda 4.56 ve 4.65 seviyeleri yukarıda teknik olarak gözüküyor. 4.37’nin altında ise yükseliş düzeltmesi 4.29 – 4.22 bölgesine olabilir." ifadelerini kullandı.

YUKARI  YÖNLÜ BASKLI OLUŞTURABİLİR


Piyasalarda artan oynaklık seviyeleri ve TRY üzerinde değer kaybının baskın olduğu dönemlerde faizlerdeki yukarı yönlü baskının da arttığını belirten GCM Menkul Kıymetler A.Ş.Araştırma Uzmanı Enver Erkan sozcu.com.tr’ye değerlendirmesinde, "Bunun haricinde; mali politikaların genişleyici olması faizler üzerinde uzun süreli yukarı yönlü baskı oluşturabilir. Lokal para üzerinde bozulan enflasyon beklentilerinin yarattığı baskı çerçevesinde istikrarsızlık arttı ve diğer iç ve dış değişkenler de bu baskıyı artırıyor. Bu noktada da kuru ve enflasyon beklentilerini kontrol altına almak adına Merkez Bankamız’dan politika aksiyonları beklenmektedir. Bu yüzden; ilk olarak stabiliteyi fiyat istikrarının sağlamasını bekleriz. Ancak bu sağlanamazsa piyasalardaki baskı devam eder." ifadelerini kullandı.

REKOR SEVİYEYE İMZA ATTI


Türk varlıklarında negatif ayrışma devam ederken, Türk Lirası değer kaybında rekor seviyelere imza attığını söyleyen Erkan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın Merkez Bankası ve faiz konularında söylemleri, kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch’in ülke notu ve bankacılık sistemine ilişkin açıklamaları değer kaybının derinleşmesine katkı sağlamıştır. Yurt dışı dinamiklerde ABD tahvil faizlerinde yükseliş ve petrol fiyatlarında yükseliş makro dinamiklerde bozulması algısını tetiklediğinden rüzgârın terse döndüğünden bahsedebiliriz. USDTRY yukarı yönlü çıkışına kaldığı yerden devam ediyor ve tarihi zirve seviyesini sürekli olarak revize ediyor. İlk bariyer, psikolojik 4,50 olarak kaydedilmiştir. USDTRY için genel beklenti, 4,40 üzerinde pozitif görünümün 4,5645'e doğru çıkış oluşturması şeklindedir." dedi.