Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), yükselen piyasa ekonomilerine yönelik sermaye girişlerinin ağustosta bir önceki aya kıyasla yüzde 80'den fazla gerilediğini bildirdi. IIF'nin "Sermaye Akışları Takip" raporunun Eylül 2018 sayısı yayımlandı.

Aralarında Arjantin, Brezilya, Çin, Hindistan, Meksika, Rusya, Güney Afrika ve Türkiye'nin de bulunduğu 23 ülkeyi kapsayan raporda, yükselen piyasalara yönelik sermaye girişlerinin ağustos ayında 2,2 milyar dolara gerilediği kaydedildi. Bu rakamın, temmuz ayında gerçekleşen 13,7 milyar dolarlık sermaye akışına kıyasla yüzde 84 daha düşük olması dikkati çekti.

Raporda, geçen ay meydana gelen sermaye akışlarının pozitif kalmasında Çin hisselerine yönelik alımların etkili olduğu vurgulanırken, Latin Amerika'nın 3,1 milyar dolarlık sermaye çıkışıyla en fazla kayba uğrayan bölge olduğu bildirildi.

'TÜRKİYE TEMMUZDA GÜÇLÜYDÜ'


Raporda, temmuz ayında yaşanan sermaye akışlarına yönelik değerlendirmelere de yer verilirken, "Türkiye'ye yönelik sermaye girişleri temmuzda güçlüydü" ifadesi kullanıldı. Ülkeye giren sermayenin ağustos ayının başında ve sonunda görece güçlü kaldığına işaret edilen raporda, Türkiye'ye yılın ilk yarısında yaklaşık 25 milyar dolarlık net sermaye girişi olduğu bildirildi.

AA


[old_news_related_template title="'Türkiye Arjantin ve Endonezya'nın ortak noktası ne?'" desc="Dünya Ekonomik Forumu (WEF) gelişmekte olan ülkelerdeki kur krizini anlatan bir yazı yayımladı. 'Türkiye Arjantin ve Endonezya'nın ortak noktası ne?' başlıklı yazıda bu ülkelerin yaşadığı kur krizinin nedenleri ortaya konuyor. WEF'in değerlendirmesine göre ABD'nin ekonomik tablosu bu üç ülkeyi direkt olarak ilgilendiriyor. İşte o makale:" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/icson1_16_9_1536066424.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/turkiye-arjantin-ve-endonezyanin-ortak-noktasi-ne-2607756/"]