Piyasalar bu hafta ABD faiz kararı başta olmak üzere küresel gelişmeleri takip ederken bir diğer taraftan ise içeride bankacılık sektörüne yönelik bugün başlatılacak mali durum tespit çalışması da yakından izleniyor.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL 6.1581/6.1593 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL ise 7.2785/7.2796'dan işlem görüyor." image="" day="24" month="EYL" hour="16" minute="43" width="" height=""]

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçen hafta yaşanan dalgalanma ve spekülatif sürecin reel sektörde bilançolara ciddi bir tahribat yaptığını bunun dolaylı olarak bankacılık sektörüne etkisi olduğunu belirterek, "Karşı karşıya kaldığımız kalabileceğimiz sorunlarla daha etkin mücadele için Pazartesi günü sektör ve banka bazlı ciddi bir mali durum tespit çalışması başlatacağız" demişti.

KURDA DEĞİŞİM YARATMASI BEKLENMİYOR


Küresel piyasalarda ise Çin'in ticaret politikasındaki görüş ayrılıklarını gidermek için ABD ile yaptığı görüşmeleri iptal etmesi, iki ülke arasındaki ticaret geriliminde tarafların taviz vermeye hazır olmadığı ve gerilimin devam edeceği kaygısı uyandırdı.

[old_news_related_template title="Gram ve çeyrek altın fiyatlarında 24 Eylül rakamları... Altın fiyatları kaç lira oldu?" desc="Altın en önemli yatırım araçları arasındaki yerini korurken altın fiyatları merak konusu. Altın fiyatları son günlerde stabil bir seyir ilerliyor. Altının gramı 24 Eylül sabah saatleri itibariyle 242 lira bandında seyrederken, altın yatırımcısı vatandaşlar ve altın almayı planlayanlar fiyatları yakından takip ediyor. İşte günün son dakika altın fiyatlarıyla ilgili gelişmeler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/altin-fiyatlari-son-dakika-1_16_9_1537763811.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/altin-fiyatlari-kac-lira-oldu-gram-ve-ceyrek-altin-fiyatlarinda-24-eylul-rakamlari-2642026/"]
Yatırımcılar ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimini yakından izliyorlar. ABD bugün TSİ 07.01 itibarıyla Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarında üründen ek gümrük vergisi almaya başlarken, Çin de buna ABD'den ithal 60 milyar dolar tutarında ürüne vergi getirerek karşılık verdi.Yatırımcılar ayrıca İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmak için hazırladığı tasarının AB tarafından reddedilmesi ve İngiltere başbakanının ayrılma müzakerelerinin açmaza girdiğini açıklamasının ardından süreci daha yakından izliyor.

"EN ÖNEMLİ GELİŞME ABD FAİZ KARARI"

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ABD faiz kararı bu haftanın en önemli gelişmesi diyebiliriz. 25 baz puanlık bir artış fiyatlara girmiş durumda ancak piyasa Fed'in bu haftaki kararında faiz artışından çok önümüzdeki dönem faiz artışlarının ne hızda yapılacağına odaklanacak. ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin yüzde 3.05'in üzerinde seyrediyor ve daha da yükselme ihtimali olması gelişmekte olan ülke para birimleri için de negatif" dedi ve ekledi:

"Bir diğer taraftan ise bankacılık sektörüne yönelik bugün başlaması beklenen mali durum tespiti ve sonrasında atılacak adımlar önemli. Piyasa YEP ile birlikte atılacak makro ihtiyati politikaları takip edecek" dedi.

Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 19.03, valörde son işlemde yüzde 18.94 seviyesindeydi.

AJANSLAR