KGF'den yapılan yazılı açıklamada, "Geçen yıl Kredi Garanti Fonu ile Hazine Müsteşarlığı arasında imzalanan 200 milyar TL'lik kefalet limitinin kullandırılmasından sonra ilave paket Ocak 2018'de 55 milyar TL olarak belirlenmiş ve hızla kullandırılmıştı. Bu kredilerin geri dönüşlerinden oluşturulan yeni pakette sektörel ayrım bulunmamakla birlikte kefalet oranları da yükseldi" denildi.

Yeni protokole göre KOBİ'lere sağlanan kefalet oranı yüzde 80'den yüzde 85'e çıkarıldı. KOBİ dışı işletmelere verilen kefalet desteğinin oranı ise yüzde 75'ten yüzde 80'e çıkarıldı.

İhracatçılara verilen yüzde 100 kefalet oranı desteği devam ederken 35 milyar TL'lik hacmin 5 milyar TL'lik bölümü de ihracat ve döviz kazandırıcı faaliyeti olan işletmelerin kullanımına ayrıldı.

KGF açıklamasına göre 30 milyar TL'lik limit ise işletme finansmanında kullanılmak üzere tanımlandı. İşletmeler bu kredileri bir yılı geri ödemesiz toplam 5 yıl vadeli olarak kullanabilecek.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem bugün yaptığı açıklamalarda "KGF'nin yeni protokolüne dün itibarıyla baktığımızda bankaların yüksek talebi söz konusu, işletmelerde de iştah var" demişti.

REUTERS

[custom_content title="KGF NEDİR?" desc="KGF, teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamayan KOBİ’lere ve KOBİ dışı işletmelere kefil oldu. KGF, KOBİ’lerin ve KOBİ dışı işletmelerin finansmana erişimine destek olmayı amaçlıyor."]