4.5 milyar dolarlık yatırımla, elektrikli araçlarda kullanılacak batarya üretimine başlayacak. Bu yıl temeli atılacak projeleri 2023’te tamamlayarak 25 bin MW kapasiteli batarya fabrikası ile ilk etapta 500 bin elektrikli araç için batarya üretmeyi hedefleyen Zorlu Holding, bu alanda dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer alan Çinli GSR Capital ile bir ortaklık anlaşması imzaladı. İki şirket, toplam yatırım maliyetini yüzde 50 ortaklık kapsamında yarı yarıya üstlenecek. Bu yıl başlaması planlanan ve 5 yıl sonra tamamlanacak fabrika ve maden yatırımları ile 6 milyar dolarlık gelir, 4 bin kişilik istihdam ve 1.000 kişilik bir Ar-Ge merkezini hayata geçirilmesi planlanıyor.

YENİ BİR ÇAĞ BAŞLIYOR

Dün İstanbul’da düzenlenen basın toplantısı ile ortaklık kararını duyuran iki şirketin üst düzey yöneticileri, yeni yatırımı yeni bir çağın başlangıcı olarak tanımladı. “Bazı ürünler vardır ki yeni çağın başlangıcı oluyor . Akıllı telefonlar ve internet gibi bugün anlatacaklarımız da yeni çağın ilk adımı olacaktır. Öyle bir yatırım yapıyoruz ki bunun etrafında bambaşka yeni teknoloji ve yeni yatırımlar da olacak. Ana sanayi olarak bunun öncüsü oluyoruz” ifadeleri ile yatırımın çapını anlatan Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, her ne kadar projenin yerli otomobil özelinde hayata geçirmediklerine işaret etse de batarya satılacak 500 bin araç içinde üretime geçmesi beklenen yerli otomobilin de olabileceğini kaydetti. Yüngül, bu yatırım ile Türkiye’nin pil üretimi alanında dünyada sayılı, Avrupa ise tek büyük üretici konumuna yükseleceğini dile getirdi.

FABRİKA KURACAK

Yaklaşık 3 yıldır yerli pil üretimi için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Ömer Yüngül, iki aşamalı bir yatırım sürecinden geçileceğini dile getirdi. Yüngül, Zorlu Grubu bünyesinde devam eden ve bataryaların hammaddesini oluşturan nikel kobalt üretimini de 10 bin tondan 40 bin tona çıkaracaklarını anlattı. Yüngül, “Vestel Şirketler Grubu ile ortak olacak Çinli GSR Capital ile birlikte 25 bin MW kapasiteye sahip bir pil tesisi kuracağız. 2023’te tamamlanacak ve 2.5 milyar dolarlık yatırım olacak bu yatırımın ardından 5 milyar dolarlık satış olacak” dedi. GSR Capital Eş Başkanı Jianghua Su bu yatırımın ardından gelecek 5 yıl içinde Türkiye’nin yeni elektrikli teknoloji alanında dünyada söz sahibi olacağını anlattı.

AVRUPA’YA BATARYA SATACAK

Bataryalarda yerli otomobil dışında dünya elektrikli araç pazarının da hedeflendiğini kaydeden Ömer Yüngül, yakın dönemde İsveç, Norveç ve Hollanda’nın sadece elektrikli arabaları piyasaya sürmeye hazırlandığını ve 500 bin araç hedeflerini 2030’da 3’e katlayabileceklerini dile getirdi. “Dünyada elektrikli araçlara baktığımızda en fazla gelişme Çin’de oluyor. Çin’in en önde gelen firmaları ortaklarımız. Avrupa’da henüz bir pil yatırımı da yok. Yerli piyasada da otomobiller dışında otobüsler ve kamyonlar da dönüşecek” diye konuşan Yüngül, bugünden itibaren Avrupa’daki küçük veya büyük batarya ihtiyacı olan şirketlerle görüşmelere başlayacaklarını anlattı. Yüngül, projenin ikinci fazı olarak otomobil, 3’üncü fazında ise yenilenebilir enerji faaliyetleri doğrultusunda evlere kadar olan zincirde, enerji depolamasına ihtiyaç duyulan tüm alanlara teknoloji sağlamış olacaklarını sözlerine ekledi.