İstanbul’un en pahalı üçüncü caddesi olan Alemdağ, İstanbul’un Ümraniye ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Alemdağ Caddesi, metro istasyonunun bulunması nedeniyle konut yatırımcıları için kârlı bir bölge iken, cadde ile ilgili yayalaştırma projesinin başlatılması değerine değer katacağa benziyor.

Yayalaştırma projesinin alanı, Alemdağ Caddesi’ndeki Çarşı olarak geçen metro durağı (TRT Lojmanları) ile yine metronun Ümraniye durağı (eski belediye binası) arasında kalan kısmını kapsıyor. Peki Alemdağ Caddesi’nde konut fiyatları ne kadar?

İstanbul-Ümraniye-Alemdağ Caddesi olarak koordinatlandırılabilecek şehir-ilçe-semt üçgeninde konut fiyatları oranları arasında bir karşılaştırma yapmak mümkün.

3 yılda kiralık konut fiyatı artışı İstanbul’da %28, Ümraniye’de %60
İstanbul’da satılık konut piyasasında son bir yılda satılık konut fiyatları yüzde 0.44 artış gösterdi. İstanbul şehrinde ortalama konut metrekare fiyatları 3 bin 940 TL olurken, geri dönüş süresi 20 yıl olarak hesaplanıyor. İstanbul’da şehir genelinde satın alınan 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 295 bin 506 TL ile 492 bin 500 TL arasında değişiyor.
İstanbul’da son 3 yılda (Aralık 2014-Aralık 2017 tarihleri arasında) şehir genelinde satılık konut satış fiyatları yüzde 44, kiralık konut değerleri ise yüzde 28 oranında artış gösterdi.

Ümraniye ilçesinde ise son 3 yılda (Aralık 2014-Aralık 2017 tarihleri arasında) şehir genelinde satılık konut satış fiyatları yüzde 41, kiralık konut değerleri ise yüzde 60 oranında artış gösterdi. Ümraniye’de kiralık konut fiyatlarındaki artış oranının, şehir geneline göre sergilediği fark iki katının üzerine çıkarak dikkat çekti.

Diğer yandan, Ümraniye satılık konut piyasasında son bir yılda satılık konut fiyatlarında değişim olmadı. Ümraniye ilçesinde ortalama konut metrekare fiyatları 3 bin 709 TL olurken, geri dönüş süresi 22 yıl olarak hesaplanıyor. Ümraniye ilçesinde satın alınan 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 278 bin 174 TL ile 463 bin 600 TL arasında değişiyor.

Alemdağ Caddesi’nde konut fiyatları
Ümraniye’nin en değerli caddesi olan Alemdağ, ilçenin Atatürk Mahallesi’nde konumlanıyor. Alemdağ Caddesi’nin bulunduğu Atatürk Mahallesi’nde satılık konut piyasasında son bir yılda satılık konut fiyatları yüzde 0.27 artış gösterdi. Atatürk Mahallesi’nde ortalama konut metrekare fiyatları 4 bin 373 TL olurken, geri dönüş süresi 25 yıl olarak hesaplanıyor.

Atatürk Mahallesi’nde satın alınan 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 328 bin 10 TL ile 546 bin 700 TL arasında değişiyor.

Peki Aralık 2014-Aralık 2017 dönemini kapsayan 3 yıl içerisinde Atatürk Mahallesi’nde konut fiyatları ne kadar arttı? Alemdağ Caddesi’nin bulunduğu Atatürk Mahallesi’nde son üç yılda satılık konut fiyatları yüzde 75 oranında arttı. Bir başka deyişle, İstanbul’un en pahalı 3. caddesinde konut fiyatları 3 yılda yüzde 75 arttı. Aynı bölgede kiralık konut fiyatı artış değeri ise, Ümraniye’nin de üzerine çıkarak son 3 yılda yüzde 64 oranında bir yükselme oranı sergiledi.

Kaynak: Zingat