Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesine ev sahipliği yapan Ataköy, sahili ve anıtsal ağaçları ile İstanbul'un nadir yeşil alanlarından biriydi. 7'den 70'ye herkesin uğrak yeri olan 412 dönümlük Ataköy sahili, 2001 yılında TOKİ'ye devredildi. ‘Turizm alanı' ilan edilen arazi için otel, AVM ve benzeri fonksiyonlar tanımlandı.

atakoy2008 10 yıl önce ağaçlarla dolu olan Ataköy sahilinde 2012 yılı itibariyle yapılaşma başladı


Bir zamanlar insanların piknik yapıp güneşlendiği, denize girip eğlendiği Ataköy sahili TOKİ parsellere ayırarak satışa çıkardı. Böylece Ataköy sahilindeki betonlaşmanın önü açıldı. Ardından, inşaat şirketleri turizm alanı olarak görünen arazilerde inşaat için otel ruhsatı aldı ancak konut yapıp milyonlarca lira bedelle sattı.

Hali hazırda arazi üzerinde Sea Pearl, Yalı Ataköy projesi ve bir otelin yapımı tamamlanmış bulunuyor. Son boş alan olan ve 564 ada 160 parselde yer alan Baruthane arazisi ise TOKİ tarafından yıllık 6 milyon TL’den 49 yıllığına Çelebican A.Ş.’ye kiralandı. Şirket arazi üzerinde Blumar Ataköy adlı proje geliştirdi. Dördü 70 metre, üçü 40, 25 ve 19 metrelik, toplam 7 blok inşa edilecekti.

atakoy20181 Ataköy sahiline son 6 yılda 17 adet gökdelen inşa edildi


 7 GÖKDELEN YAPILACAKTI, VATANDAŞ DAVA AÇTI

Otel, konut, ofis ve AVM konsepti ile oluşturulan Blumar Ataköy projesi için 2010’da mevcut alanı kiralayan Çelebican tarihi yapıların da bulunduğu bu alanda kazı çalışmalarına başladı. Blumar Projesi’ne ilişkin çalışmaların durdurulması için vatandaşlar dava açtı. TOKİ açılan davalar üzerine 2017 tarihinde sözleşmeyi feshetti. İçinde tescilli tarihi binalarında bulunduğu arazinin yeşil alana çevrilmesi için bu yıl başında TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında protokol imzalandı ve mevcut alan, 25 yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne kiralandı.

Ataköy sahilindeki son boş parsel olan Baruthane arazisindeki çalışmalar tamamlandı ve hafta sonunda Ataköy sahilindeki son boş parsel olan Baruthane arazisindeki çalışmalar tamamlandı ve hafta sonunda "Millet Bahçesi" olarak kullanıma açılacak


Daha sonra “Baruthane Millet Bahçesi” adlı proje geliştirildi. Bu haftasonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle Baruthane Millet Bahçesi'nde 59 bin 719 metrekare boş alanda, 557 ağaç, 130 araçlık toplam 3 bin 745 metrekare iki otopark,  Osmanlı Baruthanesi ve binaları ile tarihi kule aydınlatma bulunuyor.

YEŞİL ALAN 57 FUTBOL SAHASI KADARDI 7'YE DÜŞTÜ

atakoyeskihali1 Ataköy sahili yakın zamana kadar bu haldeydi...


BİLİRKİŞİ: KIYIYA DUVAR ÖRÜLDÜ
Ataköy sahilindeki yapılaş­mayla ilgili geçmiş yıllarda çok sayıda dava açıldı, mahkemeler hazırlanan bilirkişi raporları ışığında yürütmeyi durdurma kararı verdi, projeler mühürlendi ancak yargı kararları imar planlarında “hülle” yapılarak aşıldı ve binalar yükseldi. Bilirkişi raporları ise bugün ortaya çıkan manzaranın ha­bercisi niteliğindeydi. 2014'te hazırlanan bilirkişi raporun­da, kentin kıyı bandında 70 metre yüksekliğinde bina­lara izin verilmesinin, sahil şeridinin arkasının, kıyı ile ilişkisini kopardığı belirtildi. Kıyı arkasında duvar etkisi oluşturulan bir yapılaşma dü­zeninin kamu yararı taşıma­dığına dikkat çekilen raporda, çevre yapılaşma koşullarının üzerindeki inşaat hakkının silüeti olumsuz etkilediği ifade edildi. Kıyıya erişimin 10 metrelik yaya yoluyla sağlanmasının da kanunlara aykırı olduğu ifade edildi.

atakoy2 Tüm projeler tamamlandığında Ataköy sahili bu şekilde görünecek


KATAR DEVLETİ'NİN DENİZ İNCİSİ

TOKİ, Ataköy sahilindeki turizm imarlı 124 bin 980 metrekare büyüklüğündeki araziyi “kıymetli arsa” ilanıyla 2008'de satışa çıkardı. İhaleyi 850 milyon lira teklifle Kat Turizm Gayri­menkul kazandı. Şirketin yüzde 80'i Katar devletinin yatırımı olan Qatari Diar adlı şirkete ait. Arazi üzerinde geliştirilen Sea Pearl (Deniz İncisi) adlı projede  9 blokta 1401 adet konut ve bir otel yer alıyor.

yali-atakoy

YALI ATAKÖY

Ataköy sahilinde hayata geçirilen bir başka proje ise TOKİ güvencesiyle Özyazıcı İnşaat – Karadeniz Örme ortaklığı tarafından turizm imarlı 72 bin 864 metrekare arazi üzerinde inşa edildi. Yalı Ataköy adlı proje 7 bloktan oluşuyor. 215 bin metrekare inşaat alanı olan projede, 512 apart daire ve 78 ticari ünite bulunuyor.