Bazı bankalarının konut kredisi faiz oranlarını %0.98'e kadar düşürmesi, konut ve iş yerlerinde KDV oranının %8’e düşürülmesi, tapu harcının %4’ten %3’e düşürülmesi ve inşaat firmalarının başlattığı %20'lik indirim kampanyası konutta inanılmaz bir fırsat dönemi başlattı. Ancak uzmanlar bu fırsat döneminin her an bitebileceği uyarısı yapıyor. Bankaların maliyetinin oldukça altında bir orandan çok uzun süre konut kredisi kullandıramayacağı öngörüsü ile konuttaki bu avantajlı dönemin haziran ayı sonunda bitebileceği ifade ediliyor. İşte bu nedenle de kampanyanın ilk günlerinde başlayan hareketlilik, bugünlerde adeta zirve yaptı ve vatandaş, bu büyük fırsattan yararlanmak için inşaat firmalarına akın etti.


Konuya ilişkin değerlendirme yapan Avcılar İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Şener Avcı, yaşanan talep yoğunluğunu doğrulayarak, "Türkiye ekonomisinin can damarı olan inşaat sektörü için devletimiz gerekli düzenlemeleri yaptı. Biz de elimizi taşın altına koyarak bu faiz avantajına ilaveten Avcılar Caddebostan projemizde peşinatı %5’e çektik. Üstelik bir de %20 indirim uyguladık. Ancak faiz indirim kampanyası ve devletin sunduğu teşviklerin yakın zamanda bitebileceği söylentisi var. Bu durum, vatandaşları fırsat bitmeden konut sahibi olma telaşına itiyor. Satışlarımızda ciddi bir yoğunluk yaşıyoruz. Bankalarla görüştüğümüzde onlar da faiz indiriminin ne kadar süreceği konusunda bize garanti vermiyorlar" dedi.


KUR FARKI FİYATLARA YANSIYABİLİR


Şener Avcı, bir uyarıda daha bulunarak yükselen kurlardan dolayı konuta seçimlerden sonra zam gelme ihtimalinin de yüksek olduğunu söyledi. Avcı, "İnşaat sektörü stoklu çalışan bir sektör, dolayısıyla bir süredir artan kur farkı gecikmeli olarak fiyatlara yansıyacaktır. Seçimlerden bir süre sonra stoklarını tüketen inşaat firmaları, yeni maliyetleri mecburen konut fiyatlarına da yansıtacaktır" diye konuştu.


ÇİFTE FIRSAT KAÇIRILMASIN


Gerek konut faizleri indirimi, gerek devletin sunduğu teşvikler gerekse de kur farkının henüz yansıtılmadığı ve indirimli fiyatların ciddi bir fırsat oluşturduğunu belirten Avcı, "Bu açıdan bakıldığında da konut alma planı yapan vatandaşlarımızın elini çabuk tutmasında fayda var. Hem onlar bu çifte fırsatı değerlendirerek Yeni Bornova’da hızla yükselen ve İzmir-İstanbul Otobanı tamamlandığını değerini


katlayacak olan projemizden düşük maliyetle konut sahibi olacaklar hem de ekonomi kazanacak. Bundan da tüm ülkemiz kazançlı çıkacak” dedi. Şener Avcı, İzmir’in bu çok değerli yatırım alanındaki projeden ev sahibi olmak isteyenleri bir an önce satış ofislerine beklediklerini de kaydetti.