Son 6 aydır düşüş trendine giren konut satışlarını canlandırmak adına hükümetin attığı adımların ardından, gayrimenkul sektörünün çatı örgütleri GYODER, İNDER ve KONUTDER de 15 Mayıs'tan geçerli olmak üzere peşin ve konut kredili satışlarda yüzde 20 indirim ve yüzde 5 peşinat kampanyası başlattı. Konuyla ilgili düzenlenen dün düzenlenen basın toplantısında verilen bilgiye göre, 15 Haziran'a kadar geçerli olacak kampanya kapsamında ev almak isteyenler yüzde 5 peşinat ile 120 ay vadeli kredisini 0.98 faiz oranıyla ödeyebilecek. Kampanya boyunca fiyatlara zam yapılmayacağı da taahhüt edilirken, 41 firmanın 150 projesini kapsayan kampanyada 3 milyar lira ciro beklentisi var.

AVANTAJ YÜZDE 27’İ BULUYOR

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım "Devletimiz sektöre bu kadar ehemmiyet veriyorsa bizim de bir şeyler yapmamız lazım. Hep alma zamanı değil verme zamanı da var. Bugün o gün..." ifadelerini kullandı. Kampanyanın avantajlarına değinen Durbakayım "781 bin liralık bir daireyi bu şekilde kampanya ile aldığımızda faiz, vergi ve harç düzenlemeriyle birlikte yüzde 27’lik bir indirim söz konusu. Daire böylece yaklaşık 340 bin lira ucuza geliyor” dedi. GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin ise Türkiye’de gayrimenkul finansmanının ilkel bir sistem üzerine kurulu olduğunu belirterek, “Biz bu tür kampanyalarla çarkların dönmesini sağlıyoruz. Ancak daha uzun vadeli, düşük faizli kredilendirme ve sağlıklı bir yapı için bankaların atıl kaynaklarını harekete geçirmesi gerekiyor. Alternatif finansman yöntemlerinin de devreye girmesi lazım” diye konuştu.

Konut sektörünü canlandırmak adına hükümet geçtiğimiz günlerde tapu harçlarında indirime gitmiş, bazı konutlarda yüzde 18 olan KDV oranını da yüzde 8'e düşürmüştü. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından kamu bankaları öncülüğünde bankalar konut kredi faizlerini yüzde 1 sınırının altına çekmeye başlamıştı.

Fiyatlarda artış yok


İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 41 gayrimenkul firmasının kampanyaya katıldığını hatırlatarak, “Sabit fiyat garantisiyle aynı fiyatları kampanya boyunca sürdüreceğiz. Kampanya öncesinde de bir artış yapılmadığını alıcıların bilmesini isteriz. Bu yıl bizim için kâr yılı değil ar yılı” dedi. Firmaların kampanyaya dahil olacak projeleri kendilerinin belirleyeceğini ifade eden Durbakayım, firmaların 48 ay, 60 ay gibi sıfır faizli kampanyalarının da devam edeceğini söyledi. Kamu bankaların konut kredisi faizlerini psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına çekmesinin önemli olduğunu söyleyen GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin ise “Faiz oranı indirimine iki özel banka daha dahil oldu, bu sayının artmasını bekliyoruz. Eğer yıl sonuna kadar yüzde 0,98 faiz oranı devam ederse 2018'de 1 milyon 450 bin konut satışı yapılabilir” diye konuştu.