Türkiye'de yarım asırdan beridir faaliyet gösteren ve onlarca projeye imza atan İnanlar İnşaat, Esenyurt Terrace Mix, Küçükçekmece Tera Tema ve Zekeriyaköy Terrace Plus projelerinde 500 bin ile 1 milyon lira arasında değişen fiyatlarla satışa çıkardığı evleri 3 yıl önce sattı. Çoğunluğu evleri, inşaat şirketinin anlaşmalı olduğu bankalardan kredi çekerek aldı. Kimisi aldığı evi kiraya verdi kimisi ise içinde oturmaya başladı. Ancak tapular farklı bahane ve gerekçelerle ev sahiplerine teslim edilmedi. Ev sahipleri de şirketin bugüne kadar yaptığı projelerde böyle bir sorun yaratmadığı düşüncesiyle bu konuda girişimde bulunmadı. Bankadan çekilen krediler düzenli bir şekilde ödenmeye devam etti.

FETÖ SORUŞTURMASI BULUNAN ŞİRKET PATRONU YURTDIŞINDAN İFLAS ETTİĞİNİ DUYURDU


Hakkında FETÖ üyeliği suçlaması bulunan İnanlar İnşaat'ın patronu Serdar İnan, geçtiğimiz Nisan'da Twitter hesabı üzerinden açıklama yaparak şirketinin iflas ettiğini duyurdu. Bu açıklama üzerine İnanlar'dan ev alanlar tapuları üstlerine almak için harekete geçti.

TAPULARIN ÜZERİNDE İPOTEK OLDUĞUNU ÖĞRENDİLER


Ancak evlerinin üzerinde haciz ve ipotek olduğunu öğrendiler. İnşaat firmasının ticari ilişkisi olduğu bankalardan kredi ile aldıkları evlerin ellerinden gidebileceği ihtimali üzerine mahkeme giden malikler, davalar açtılar.

KREDİ TAKSİTLERİNİN ÖDENMESİNİN DURDURULMASI İÇİN TEDBİR  TALEP ETTİLER


Davalar devam ederken maliklerin avukatları, üzerinde haciz bulunan evlerin bankalar tarafından satışa çıkarılması ihtimaline karşılık Tüketici mahkemesinden ihtiyati tedbir talebinde bulundular.Ayrıca bankalara ödenen kredi taksit borçlarının ödenmesinin de durdurulmasını istediler.

MAHKEME TEDBİR TALEBİNİ REDDETTİ


İstanbul Tüketici Mahkemesi, avukatların bu talebini, "Dosyadaki mevcut delil durumu, davanın mahiyeti, konunun yargılama gerektirmesi" gerekçeleriyle reddetti.

AVUKATLAR: EVLERİ SATILSA BİLE KREDİ ÖDEMEYE DEVAM EDEBİLİRLER


Bu kararın ardından taşınmazların, bankalar tarafından her an satışa çıkarma riskini taşıdığını savunan avukatlar, davaların olumlu sonuçlanması durumunda bile üzerinde haciz bulunan evlerin bankalar tarafından satışa çıkarılabileceğini, ellerinden evleri alınan maliklerin ise kredi borcunu ise ödemeye devam edeceğini söylediler.