76 maddelik İstanbul İmar Yönetmeliği, 4 aylık bir çalışma sonucu hazırlanarak 12 Ocak 2018 tarihli İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edildi. İstanbul İmar Yönetmeliği 1 Şubat 2018 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayına sunuldu. Bakanlık yönetmelikteki ilk değişikliği  Mart 2018’de yaptı ve tamamen gömülü durumdaki bodrum katların merdiven boşluğu bırakılarak dükkan olarak kullanılmasını sağlayan maddeyi iptal etti.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmelikteki ikinci değişiklik talebi de geçtiğimiz eylül ayında gerçekleştirildi. Yapılan bu son değişiklik 7 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

BAKANLIK MUAF TUTULDU

Resmen yürürlüğe giren değişiklik ile yönetmeliğe “Bakanlıkça kamu alanlarında veya kamu hizmet ve tesislerinin gerçekleştirilmesi amacıyla yapılacak veya uygun görülecek ifraz (ayırma), tevhit (birleştirme) ve parsel sınırı düzeltme işlemleri bu yönetmelikteki ifraz ve tevhit şartlarına tabi değildir” maddesi eklendi.

ASANSÖRLER YENİDEN DÜZENLENDİ

Asansörler ile ilgili düzenleme de  yapılarak kat adedi 3 olan binalarda asansör yeri bırakılması, 4 ve daha fazla olan binalarda ise asansör tesisi zorunluğundan “tek bağımsız bölümlü konutlar” hariç tutuldu. Kat adedi birden fazla olan umumi (resmi ) binalarda en az bir adet asansör yapılması zorunlu hale getirildi. Kat alanı 800 metrekareden ve bodrum kat dahil kat adedi 3’ten fazla olan resmi binalarda, imar planına göre 10 kat ve üzeri binalarda, zemin kat üzerinde 20 den fazla konut kullanımlı bağımsız bölüm bulunan yapılarda en az 2 adet olmak üzere binanın tipi, kullanım yoğunluğu ve ihtiyaçlarına göre belirlenecek sayıda asansör yapılması zorunlu oldu. Yönetmeliğe okul bahçeleri ile ilgili bir madde ekledi. Buna göre kamuya ait eğitim yapılarının bahçelerinin daha elverişli kullanılması amacıyla yapılan mimari çözümlerde en düşük yol kotunun altında düşülmemesi şartıyla bahçe tesviyesine (düzleme) ilişkin hususlar avan proje ile belirlenecek.