YALI ATAKÖY

TOKİ güvencesiyle Özyazıcı İnşaat – Karadeniz Örme ortaklığı tarafından turizm imarlı 72 bin 864 metrekare arazi üzerinde hayata geçirilen Yalı Ataköy projesi 7 bloktan oluşuyor. 215 bin metrekare inşaat alanı olan projede, 512 apart daire ve 78 ticari ünite bulunuyor.

yali-atakoy

SEA PEARL

TOKİ, Ataköy sahilindeki turizm imarlı 124 bin 980 metrekare büyüklüğündeki araziyi “kıymetli arsa” ilanıyla 2008’de satışa çıkardı. İhaleyi 850 milyon lira teklifle Kat Turizm Gayri­menkul kazandı. Şirketin yüzde 80’i Katar devletinin yatırımı olan Qatari Diar adlı şirkete ait. Arazi üzerinde geliştirilen 9 blokta 1401 adet konut ve bir otel yer alıyor.

sea-pearl

PRUVA 34

Eski Sümerbank fabrikasının bulunduğu Bakırköy’deki 62 bin 373 metrekare büyüklüğündeki arazi 2004 yılın­da Doğa Madencilik tarafından 44 milyon dolara satın alındı. Şirket, imarı değiştirilen arsa üzerinde her biri 22 katlı 10 bloktan oluşan Pruva 34 projesini geliştirdi.

pruva-34

Marina’ya 9 yeni blok


DATİ Yatırım Holding tarafından, Ataköy sahilindeki yakla­şık 500 bin metrekare bir alan üzerinde geliştirilen İstanbul Turizm Merkezi, Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından projelen­dirildi. Milli Emlak’tan ihale yoluyla alınan ve 2038 yılına kadar üst kullanım hakkını elinde bulunduran DATİ, arazide hali hazırda faaliyet gösteren otel blokunun dışında 9 yeni rezidans binası inşa etmeyi planlıyor.

marina

YEDİ MAVİ

Et ve Balık Kurumu’ndan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na geçen ardından da 2007 yılında Türkiye Odalar ve Borsa­lar Birliği (TOBB) tarafın­dan satın alınan arazide yükselen proje 17 katlı 6 bloktan oluşuyor. 63 bin 500 metrekare arazi üze­rinde yükselen projede 848 rezidans yer alıyor.

buyuk-yali

BÜYÜKYALI

Milli Savunma Bakanlığı’ndan TOKİ’ye devredilen ardından Emlak Konut GYO tarafından satın alınan Kazlıçeşme’deki 111 dönümlük arazide binalar yükseliyor. Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat ortaklığıyla inşa edilen proje az ve çok katlı 15 blok­tan oluşuyor. İçerisinde 560 konut ve tarihi mekanların yer aldığı Büyükyalı İstanbul, Yedi Mavi projesiyle de komşu.

Bilirkişi: Kıyıya duvar örüldü


Ataköy sahilindeki yapılaş­mayla ilgili geçmiş yıllarda çok sayıda dava açıldı, mahkemeler hazırlanan bilirkişi raporları ışığında yürütmeyi durdurma kararı verdi, projeler mühürlendi ancak yargı kararları imar planlarında “hülle” yapılarak aşıldı ve binalar yükseldi. Bilirkişi raporları ise bugün ortaya çıkan manzaranın ha­bercisi niteliğindeydi. 2014’te hazırlanan bilirkişi raporun­da, kentin kıyı bandında 70 metre yüksekliğinde bina­lara izin verilmesinin, sahil şeridinin arkasının, kıyı ile ilişkisini kopardığı belirtildi. Kıyı arkasında duvar etkisi oluşturulan bir yapılaşma dü­zeninin kamu yararı taşıma­dığına dikkat çekilen raporda, çevre yapılaşma koşullarının üzerindeki inşaat hakkının silüeti olumsuz etkilediği ifade edildi. Kıyıya erişimin 10 metrelik yaya yoluyla sağlanmasının da kanunlara aykırı olduğu ifade edildi.