Kentleşme, ulaşım, sanayi gibi alanlarda gelişmeye yönelik adımlar atılan ve kentsel dönüşüm çalışmalarının başladığı Kayseri’de yaşanan olumlu gelişmeler konut fiyatlarında da etkisini gösteriyor. 2023’e kadar “akıllı şehir”e dönüştürülmesi planlanan Kayseri’deki üniversite sayısının artması, sanayi bölgelerin kurulması, dünyanın sayılı kayak merkezleri arasına girmeyi hedefleyen “Erciyes Dağı Master Planı” ve şehir hastanesi gibi projeler bölgenin değerinin artmasını sağlıyor. Peki, son beş yılda Kayseri’de satılık ve kiralık konut fiyatları ne kadar arttı? Kayseri’de konut yatırımı yapmak isteyenlere hangi bölgeleri tercih etmeli? İşte Zingat.com verileriyle Kayseri satılık ve kiralık konut piyasası…

Satılık konut fiyatları son beş yılda yüzde 62 arttı
Kayseri’de satılık konut fiyatlarının artmasını sağlayan faktörlerden biri de bölgede hayata geçirilen kentsel dönüşüm çalışmaları… Kayseri’nin Talas, Melikgazi ve Kocasinan gibi konutta değerli ilçelerinde uygulanan kentsel dönüşüm uygulamaları konut fiyatlarında da etkisini gösteriyor. Zingat.com verilerine göre Kayseri’de satılık konut fiyatları son beş yılda yüzde 62 arttı. Bölgede Aralık 2012’de 753 TL olan satılık konut metrekare fiyatları 2017 Aralık’ta 1.223 TL oldu. Kayseri’de satılık konut fiyatları 91 bin 762 TL ile 152 bin 900 TL arasında değişirken, konut yatırım geri dönüş süresi 21 yıl oldu.

Üniversiteler kiralık konut talebini artırıyor
Erciyes, Abdullah Gül ve Nuh Naci Yazgan olmak üzere bünyesinde üç üniversite bulduran Kayseri’de kiralık konut talebi de artırıyor. Öğrencilerin özellikle üniversite kayıt dönemlerinde konut bulmakta zorlandığı bölgede, kiralık konut fiyatları son beş yılda yüzde 54 arttı. Zingat.com verilerine göre bölgede Aralık 2012’de 3,10 TL olan kiralık konut metrekare fiyatları, Aralık 2017’de 4,76 TL’ye yükseldi. Şehirde kiralık konut fiyatları minimum 357 TL, maksimum 595 TL olurken ortalama konut kira fiyatı 476 TL oldu.

Kayseri değerleniyor
2023’e kadar akıllı şehre dönüştürülmesi beklenen Kayseri’de ulaşım ve kentsel dönüşüm çalışmalarının yanı sıra büyük projelerin de yer alması bölgenin değerini artırıyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin dünyanın sayılı kayak merkezleri arasına sokmayı düşündüğü Erciyes yatırımının da bölgenin kış turizmini canlandırması bekleniyor. Erciyes Kayak Merkezi Master Planı çerçevesinde Erciyes; pistleri, otelleri, yeme-içme alanları, eğlence merkezleri, kongre merkezleri, sosyal donatıları ve alt yapısıyla dünyanın sayılı kayak merkezleri arasına girmeye hazırlanıyor. Kış turizminde adımların atıldığı Kayseri’nin diğer bir hedefi de sağlık turizminde öncü olabilmek! Bölgede bu yıl içerisinde hayata geçirilmesi beklenen 486 metrekare ve 1.600 yataklı şehir hastanesiyle birlikte bölgenin sağlıkta merkez üs olması hedefleniyor.

Kayseri’de konut yatırımı yapılabilecek bölgeler
Talas
Kayseri’de kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğunlaştığı Talas ilçesinde satılık konut fiyatları son bir yılda yüzde 1.4 artış gösterdi. Talas’ta ortalama konut metrekare fiyatları 1.272 TL olurken, konut yatırım geri dönüş süresi 21 yıl oldu. Bölgede satılık konut fiyatları 95 bin 423 TL ile 159 bin TL arasında arasında değişiyor.

Melikgazi
Melikgazi’de devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında üç mahallede 84 blok olmak üzere 4 bin 107 konutun inşaatı devam ediyor. Hedef ise kentsel dönüşümle birlikte bu bölgeyi prestijli bir semt hâline getirebilmek. Melikgazi’de satılık konut fiyatları son bir yılda yüzde 1.18 artış gösterdi. Bölgede satılık konut fiyatları ise 91 bin 782 TL ile 153 bin TL arasında oldu. Konut yatırım geri dönüş süresi ise 22 yıl.

Kocasinan
Kayseri’nin kentsel dönüşüm bölgelerinden biri olan Kocasinan’da son bir yılda satılık konut fiyatları yüzde 1.41 artış gösterdi. Bölgede konut yatırım geri dönüş süresi 21 yıl olurken, konut fiyatları 90 bin 571 TL ile 151 bin TL aralığında değişiyor.

Kaynak: Zingat