İngiltere merkezli küresel gayrimen­kul danışmanlık şirketi Knight Frank, dünyanın önde gelen 41 kentindeki lüks konutların fiyatlarına ilişkin hazırladığı raporu yayımladı.

Knight Frank’ın Birincil Küresel Kentler Endeksi 2017 üçüncü çeyrek verilerine göre, İstanbul konut fiyat artış liginde 38’inci sıraya geriledi. Son bir yılda lüks ev fiyatlarının yüzde 4.8 düşüş gösterdiği İstanbul’da, 2017’nin ilk yarısında fiyatlar yüzde 0.8, üçüncü çeyreğinde ise yüzde 0.2 artış gösterdi.

ÇİN ŞEHİRLERİ ZİRVEDE

Merkezi Londra’da bulunan ve dünya çapında 417 ofisi bulunan Knight Frank’ın raporuna göre bir yılda ev fiyat­larının yüzde 36.3 artış gösterdiği Çin’in Guangzhou kenti endekste ilk sırada yer aldı. Yüzde 14.9’luk artışla Şangay listenin ikinci sırasında yer bulurken, üçüncü ise yüzde 14.5’luk artışla Güney Afrika’nın başkenti Cape Town oldu.

İspanya’dan Madrid yüzde 11.9’luk fiyat artışıyla dördüncü, Kanada’dan Toronto 11.5’lik yükselişle beşinci sırada yer buldu. Madrid’den sonra Avrupa’da konut fiyatlarının en çok yükseldiği şe­hir yüzde 11.3 ile Paris olurken, bu kenti yüzde 7.3’lük artışla Berlin izledi.

2017’nin üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre konut fiyatlarının en fazla gerilediği kent, yüz­de 9.8’lik düşüşle Moskova oldu.

Rusya’dan Saint Petersburg yüzde 7’lik düşüşle konut fiyatlarının en çok gerilediği ikinci şehir oldu.

6sayfa

LONDRA’DA GERİLEME DEVAM EDİYOR

Brexit oylaması sonrasında İngilte­re’de ortaya çıkan siyasi ve ekonomik türbülans konut fiyatların da olumsuz etkiledi. Knight Frank Birincil Küresel Kentler Endeksi’nde İs­tanbul’un hemen üstünde, 37’nci sırada yer alan finans ve ticaret merkezi Lond­ra’da ev fiyatları bir yılda yüzde 4.6 düş­tü. Knight Frank Birincil Küresel Kentler Endeksi’ne göre 41 şehrin ortalaması alındığında fiyat artışı yüzde 4.4 oldu. 26 kentte fiyat artışı görülürken, 13’ünde düşüş yaşandı. Monako ve Roma’ da ise fiyatlar değişmedi.

konut

Müdahale yavaşlattı


- Çin’de hükümetin aldığı önlemler çerçevesinde konut fiyat artış hızındaki yavaşlama sürüyor.

- Konut kredisi kullandırma kurallarının sıkılaşması ve ilave vergilerle Avustralya’da Sidney ve Melbourne şehirlerinde lüks evlerin prim oranı azaldı.

- Avrupa’da yerli ve yabancıla­rın yatırım amaçlı veya ikincil ev yatırımları Madrid, Paris ve Ber­lin gibi kentlerde lüks ev fiyatları­nın metrekare bazında ortalama 12 bin / 18 bin Euro seviyesine çıkmasına neden olurken, Zürih, Viyana ve Cenevre gibi üst gelir grubunun gözdesi kentlerdeki fiyat düşüşü dikkat çekiyor.

- ABD’de San Francisco yüzde 5.5, Los Angeles yüzde 4.4, Miami yüzde 2.6, New York 2.3’lük artış oranıyla konut endeksindeki sıralamada yerini koruyor.