AKP’li milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına sunulan Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni SÖZCÜ mercek altına aldı. İşte düzenlemeden öne çıkan başlıklar:

YAPAMIYORUM DİYENE PARA İADESİ

Beklenmeyen fiyat artışları dolayısıyla büyük projelerin ve kamu hizmetlerinin aksamamasını ve oluşan mağduriyetlerin giderilmesini teminen, yüklenicilere idare onayına bağlı olarak fesih ya da devir hakkı veriliyor. İhalesi yapılan ve bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden sözleşmeler, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde yüklenicinin yazılı başvurusu ve idarenin onayına bağlı olarak feshedilip tasfiye edilebilecek veya devredilebilecek. Bu durumda, devir alacaklarda ilk ihaledeki şartların aranması koşulu hariç fesih ve devirden kaynaklanan kısıtlama ve yaptırımlar uygulanmayacak. Sözleşmesi feshedilen veya sözleşmeyi devreden yüklenicinin teminatı iade edilecek.

16 MİLYAR ZARAR EDEN TCDD’YE HAYAT ÖPÜCÜĞÜ

Hızlı tren yatırımlarıyla dikkat çeken Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)  2016 yılını 2.5 milyar lira zararla kapatmış geçmiş yıllarla birlikte toplam bilanço zararı 16.1 milyar liraya ulaşmıştı. Kaynak ihtiyacının sürekli olarak Hazine tarafından yapılan sermaye artışları ve devirli/garantili yurtdışı krediler ile karşılayan TCDD’nin yatırımları Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden sermaye transferi yoluyla finanse edilecek.

KÂR EDEN KİT’LERİN PARASI ZARAR EDENLERE

Hükümetin yanlış politikaları nedeniyle üretimdeki payı her geçen gün azalan ancak Hazine’ye yükü sürekli artan  Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) için de çarpıcı bir değişiklik ön görülüyor. Buna göre, KİT’ler birbirine borç verecek. Örneğin kâr eden TOKİ, fakir ailelere ücretsiz kömür dağıtımında görevlendirilen zarar eden Türkiye Kömür İşletmeleri'ne ödünç para verebilecek.

İLLER BANKASI’NIN KÂRI AKP’Lİ BELEDİYELERE

Teklife göre İller Bankası, safi karının yüzde 51'ini yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm uygulamaları, harita, imar planı, altyapı ve üstyapı projeleri ve bu projelerin yapım işlerinin finansmanı desteklenmesinde hibe olarak kullanacak.

CUMHURBAŞKANI'NA BELEDİYELERE YARDIM YETKİSİ

Belediyelerin ihtiyaç duyduğu yatırım nitelikli projelerin gerçekleştirilmesi amacıyla Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesine konulan belediyelere yardım ödeneğini, belediyelerin talebi üzerine kullandırmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.