FETÖ'cülerin gerçekleştirdiği hain darbe girişiminde ilk kontrol altına alınmak istenen yerlerin başında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü geliyordu. En çok şehit verilen yer de burasıydı.
Sabaha karşı darbe girişiminin bastırılmasıyla burada gözaltına alınan 143 asker hakkında açılan dava İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geçtiğimiz ay karara bağlandı.

Mahkeme, 99 sanığı suçlu buldu. 72'si ağırlaştırılmış müebbet, 22'si ise 17 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Birisi asteğmen 43'ü er olmak üzere 44 sanığın ise beraatine hükmedildi. Mahkeme geçen ay sonlandırdığı davanın gerekçeli kararını yazdı. Suçlu bulunan sanıkların işledikleri eylemlerin tek tek anlatıldığı kararda 44 sanığın da hangi gerekçeyle beraat ettiklerine yer verildi.

BERAAT EDEN ERLERİN GEREKÇELERİ AÇIKLANDI


Gerekçeli kararda, beraat eden 14 askerin ateş ettiklerine ilişkin ne bir kriminal raporun, ne görüntü ne de herhangi bir beyanın olmadığı, 5 sanığın polisi arayarak teslim oldukları, 4 sanığın sadece bir kutu mühimmatla kışladan çıkış yaptıkları bu nedenle de darbeden haberdar olmadıkları, 9 er’in de darbe teşebbüsünü darbeye direnen Kübra Hatice Çiftçi ve Safiye Bayat’tan öğrendikleri diğer beraat edenlerin ise tankın içinde bekledikleri ve olaylara karışmadıklarının tespit edildiği anlatıldı.

EMNİYET MÜDÜRÜ ÇALIŞKAN DA ŞİKAYETÇİYDİ ANCAK SANIKLARA CEZA VERİLMEDİ

Darbe girişimi gecesi olayı duyar duymaz köprüye giden ve burada bir koruması şehit olan bir koruması da yaralanan Çalışkan da sanıklardan şikayetçi olmuştu. Gerekçeli kararda Çalışkan'ın  davetiye tebliğine rağmen duruşmalara katılmadığı belirtilerek, savcılık aşamasında verdiği ifadeye yer verildi. Çalışkan'ın savcılık ifadesinde, "Köprüye varmadan önce kimse silah vermeyecek talimatı verdiğini, köprüye vardıklarında köprünün Anadolu'dan Avrupa'ya gidiş istikametinin kapatıldığını gördüğünü, 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar ve İl Valisi ile bir araya gelerek kısa bir değerlendirme yaptıklarını, hiç düşünmeden askerin üzerine doğru yürüdüğünü, üzerlerine ateş edilmeyeceğine inandığını, ancak üzerlerine ateş açıldığını" dediği hatırlatıldı.

[caption id="attachment_2561922" align="aligncenter" width="880"]İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, FETÖ iddianamesinde "İstanbul'da darbe girişimini püskürken kişi" olarak isimlendirilmişti. İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, FETÖ iddianamesinde "İstanbul'da darbe girişimini püskürken kişi" olarak isimlendirilmişti.[/caption]

"DOKTOR RAPORU YOK... ÖLDÜRME KASTI TARİF EDİLEMEDİ"

Kararda, "Dosya kapsamında müştekinin olay sırasında yaralandığına dair herhangi bir doktor raporunun mevcut olmadığı, gerek müşteki beyanlarında, gerekse tüm dosya kapsamında cezalandırma istenen sanıkların, müştekiye yönelik doğrudan öldürme kastı ile gerçekleştirdikleri bir eylemlerinin tarif edilmediği, müştekinin olay sırasında köprüdeki konumuna göre sanıklar tarafından öngörülebilir olup olmadığının sabit olmadığı, böylelikle atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşılmakla sanıkların atılı suçtan beraatlerine karar verilmiştir" denildi.

94 MÜŞTEKİNİN BEYANLARI 'İNANDIRICI' BULUNMADI

539 müştekinin yer aldığı gerekçeli kararda 94 müştekinin, darbeciler tarafından yaralandıklarına dair yeterli kanıt elde edilemediği vurgulandı. Kararda yer verilen ifadelerinde bazı müştekilerin darbecilere direnirken yere düşerek ayağını burktuğunu, ya da askerin kendisine tekme attığı için yaralandıklarını söyleyerek şikayetçi oldukları hatırlatıldı. Ancak herhangi bir doktor raporu bulunmadığı ve askerleri teşhis edemedikleri için ifadelerinin inandırıcı bulunmadığı kaydedildi.