Normalde Kasım 2019'da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi ani şekilde erkene alındı ve 24 Haziran 2018'de gerçekleşecek. Erken seçim kararı belediye başkanlığı seçimlerini yani yerel seçimleri etkilemedi. Anayasal takvime göre planalanan belediye seçimleri tarihi değiştirilmedi. Yerel seçimlerin Mart 2019'da yapılması planlanıyor.

YEREL SEÇİM NEDİR?

Yerel yönetimler kamu hizmetlerinin vatandaşa en yakın bir biçimde sağlanması ve idarede etkinlik ve verimliliğin sağlanmasında merkezi bir konuma sahiptirler. Yerel demokrasi bakımından yerel yönetimlerin seçimle gelmeleri büyük önem taşımaktadır. Anayasa’nın 67. Maddesinde yerel yönetimlerin karar organlarının seçimle iş başına geldikleri açıkça belirtilmiştir. Yerel seçim vatandaşların belirli süreler için köy, mahalle, belde, ilçe veya ilinin yerel hizmetlerini yerine getirmesi için yöneticilerini seçmesi demektir. Örnek olarak belediye başkanı seçimi ve muhtar seçimi yerel seçimlerdendir.

erken-secim-ne-zaman-foto-iha

SEÇİMLER NE ZAMAN?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme sonrasında açıklama yapmak üzere dün saat 15.53'te kameraların karşısına geçti. Erdoğan, seçimin 24 Haziran'da yapılmasına karar verildiğini açıkladı.