29 Kasım 12:30 Hadi yarışması ipucu sorusu sosyal medyada paylaşıldı. Hadi sosyal medya hesabından ipucu sorusu, "Dört silindirli ilk otomobil 1890 yılında yapıldı. İpucumuz bugün elektrikli modellerini kullanmaya başladığımız otomobillerin tarihinden geliyor. İlk seri üretim otomobil olan Ford Model T’yi üreten mühendisin ismini bilen var mı?" şeklinde paylaşıldı. Peki ilk seri üretim otomobil Ford Modet T'yi üreten mühendis kimdir?

FORD MODEL T'Yİ ÜRETEN MÜHENDİS KİMDİR?

Cevap: Henry Ford

HENRY FORD KİMDİR?

Henry Martin Ford (30 Temmuz 1863 - 7 Nisan 1947), otomobil üreticisi Ford Motor Company'nin kurucusu.

Ransom Eli Olds'un kendine ait Oldsmobile isimli otomobil firmasında 1902'de basit tarzda geliştirdiği yürüyen bant tekniğini, zaman içerisinde Ford tutarlılıkla mükemmelleştirdi. Ford'un otomobil üretim taslağı sadece sanayi üretimini değil, kültürü de etkiledi.

1879 yılında evinden ayrılarak makinistliği öğrenmek için yakınındaki Detroit'e yerleşen Ford, öğreniminden sonra Westinghouse Company'de iş bularak benzin motorları üzerine çalışmalar yaptı. Clara Bryant ile evliliğinden sonra maddi durumunu kendine ait bir kereste fabrikasıyla iyileştirdi. Thomas Alva Edison'in kurduğu Edison Illuminating Company'de 1881 yılında mühendisliğe başladı. Dünyaca ünlü buluşcu Edison ile Ford sonraki yıllarda arkadaş oldular. Baş mühendisliğe terfisinden sonra yakıt motorları üzerindeki şahsi araştırmalarına yeterince zaman ve para ayırabilen Ford, Quadricycle isimli aracının gelişimini 1896 yılında tamamladı. Söz konusu başarının ardından Edison Illuminating'den ayrılarak, başka yatırımcılarla birlikte 1899 yılında Detroit Automobile Company'i kurdu. Kendi modellerinin üstünlüğünü göstermek amacıyla araçlarını başarıyla diğer üreticilerin araçlarıyla yarıştırdı. Ancak 1901'de Detroit Automobile Company iflas etti.
ford-model-t-wiki

FORD MODEL T

1 Ekim 1908 günü Ford firması pek çok tarihçi tarafından tüm zamanların en önemli otomobli olarak görülen Ford Model T’yi piyasaya sürdü.Henry Ford’un alfabedeki diğer tüm harfleri neden atlayıp da bu modele T adını verdiği bir muammadır. İlk başlarda sadece gezi amaçlı üretilen model T’ye kısa sürede farklı gövde modelleri eklendir. Pratikliği ile öne çıkan model T hiçbir zaman tasarımının güzelliği nedeniyle takdir edilmedi veya bir yarışa katılmadı.Model T’nin 22 beygir gücündeki dört silindirli motoru yaklaşık 544 Kg’lık aracı 55 ila 65 Km/s gibi hızlara çıkarabiliyordu. Bu o dönemin taş döşeli yolları için oldukça yeterli bir süratti. Motorun soğutması ilkel bir termosifon sistemi ile sağlanmaktaydı. Yağlama ise püskürtme tekniği ile gerçekleştiriliyordu. Yakıt tankı ön koltuğu altına yerleştirilmişti ve yakıt motora yer çekiminin sayesinde ulaşıyordu. İki vitesi olan Ford Model T’nin vitesi sürücü tarafından ayakla kontrol ediliyordu. İlk modellerde jant sökülemiyordu ancak 1919 yılında sökülebilir jant ekstra 25 dolarlık bir ücret ile alınabiliyordu.
Kaynak Yeniçağ: Ford Model T’yi üreten mühendisin ismi nedir? Hadi İpucu Cevabı