Operasyon İstanbul Emniyeti’ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Kredi kartlarının kopyalandığını belirten bir çok mağdurunu şikayetini inceleyen ekipler, ilginç bir kopyalama yöntemiyle karşılaştı.

SÖZCÜ SÖZCÜ


İddiaya göre, şebeke üyeleri önce özel yazılımlarla POS makinelerine kart kopyalama özelliği kazandırdı. Daha sonra ise bazı çete üyeleri zincir restoranlara, motokurye olarak işe sokuldu. Özellikle pizza servisi yapan motokuryeler, kartla ödeme yapan müşterilere önce çetenin POS makinesinden işlem yaptı. Yazılım yüklenmiş POS makinesinden geçirilen kart bilgileri ve tuşlanan şifreler kopyalandı. Daha sonra “ POS Makinesi işlem almadı” diyen şebeke üyesi, restorana ait POS makinesiyle ödemeyi aldı.

SÖZCÜ

18 GÖZALTI

Kopyalanan kartlarla ATM’lerden para çeken ve alışveriş yapan şebeke üyeleri bu yöntemle yaklaşık 5 bin kişiyi dolandırdı. Siber Polisi, kısa zamanda 3 milyon liralık vurgun yapan çete üyeleri tek tek belirledi. Çalışmaların arından, geçtiğimiz Şubat Ayı’nın sonunda operasyon düzenlendi. Baskında, şebeke yöneticilerinden Orhan K. ve 17 şüpheli gözaltına alındı. Aramalarda ise çok sayıda kopyalanmış kart, kopyalama aparatları, bilgilerin kaydedildiği harddisk ve dijital malzeme ele geçirildi. Emniyette işlemleri tamamlanan şüphelilerden 13’ü sevk edildikleri adli makamlarca tutuklandı.

SÖZCÜ

İSTANBUL’DAN ENDONEZYA’YA

Şüpheliler emniyette sorgulanırken, Orhan K.’nın ağabeyi Doğan K.’nın da şebeke yöneticisi olduğu anlaşıldı. Polisin peşine düştüğü Doğan K.’nın Endonezya’ya katığı anlaşıldı.

Hemen şüphelinin pasaportuna tahdit konuldu. Endonezya’daki yetkililerle iletişime girildi. Endonezya’da 7 Mart’ta düzenlenen operasyonda Doğan K. ve 2 adamı gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda, kopyalama aparatları ve manyetik şeritli kartlar ele geçirildi. Endonezya medyasının yoğun ilgi gösterdiği olayla ilgili yakalanan şüpheliler cezaevine gönderildi.

SÖZCÜ