1 Ocak 2019'a sayılı günler kala son resmi işlerini halletmek isteyen vatandaşlar 31 Aralık 2018'in resmi tatil olup olmadığını merak ediyor. 31 Aralık Pazartesi günü Okullar, hastaneler, PTT, eczaneler, kargolar ve bankalar açık mı? sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından aranıyor. 1 Ocak'ta resmi kurumlar tatil yapacak fakat 31 Aralık Pazartesi günü okullar, hastaneler, PTT, eczaneler, kargolar ve bankalar açık olacak.

31 ARALIK'TA RESMİ KURUMLAR AÇIK MI?

31 Aralık 2018 Pazartesi günü tüm resmi kurumlar çalışacak. Okullar, hastaneler, PTT, eczaneler, kargolar ve bankalar açık olacak.

1 OCAK'TA BANKALAR AÇIK MI?

1 Ocak 2019 Salı günü resmi tatil. Dolayısıyla okullar, hastaneler, PTT, eczaneler, kargolar ve bankalar kapalı olacak. 1 Ocak günü hastanelerin acil poliklinikleri ile nöbetçi eczaneler açık olacak.

yilbasi-tatili

YILBAŞI İLE NOEL ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır. 20. yüzyılın başlarından itibaren Noel, Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dinî motiflerinden arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlamıştır. Bu seküler Noel versiyonunda mitolojik figür Noel Baba temel bir rol oynar. Ülkemizde de yılbaşı kutlamaları özellikle çam süsleme ve hediye verme eylemleri ile kutlanmaktadır.

Noel, her yıl dünyadaki Hristiyanların çoğunluğu tarafından 25 Aralık'ta kutlanır. Kutlamalar 24 Aralık'ta Noel arifesiyle başlar ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam eder. Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 6 Ocak'ı Noel olarak kutlarlar. Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir.

Bazı Ortodoks kiliselerinin Noel'i Jülyen takvimine göre kutlamasının nedeni, miladi (Gregoryen) takvimin Katolik Papa XIII. Gregory tarafından düzenlettirilmiş olmasıdır. Bununla birlikte bazı Ortodoks kiliseleri miladi takvime dönüşüm yapmış ve 25 Aralık'ta kutlamaya başlamıştır.