Yılbaşı tatili yaklaşırken milyonlarca vatandaş “31 Aralık tatil mi, okullar var mı” sorusunun yanıtını arıyor. 31 Aralık 2018 Pazartesi gecesi gelmeden herkes tüm hazırlıklarını tamamlamak için çaba gösteriyor. Dünyada en yaygın kullanılan takvim olan Gregoryen takvimini kullanan ülkelerde 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece yılbaşı gecesi olarak adlandırılır. 31 Aralık Pazartesi günü okullar tatil değil. Yeni yılın ilk günü olan 1 Ocak 2019 Salı günü resmi tatil. Yani 1 Ocak salı günü ise eğitime 1 gün ara verilecek.

YILBAŞI KAÇ GÜN TATİL?

Yılın ilk günü 1 Ocak resmi tatil günü. Öncesinde de ne yarım gün ne de tam gün resmi tatil yok. Her yıl olduğu gibi bu yıl da hem çalışanlar hem de öğrenciler 1 gün tatil yapacak.

YILBAŞI ALIŞVERİŞLERİNİN VAZGEÇİLMEZİ ATIŞTIRMALIKLAR

Yılbaşı için her zamankinden farklı bir alışveriş listesi oluşturanların oranı yüzde 69’u bulurken bisküvi, cips, çerez gibi atıştırmalıklar, meyve-sebze ve alkolsüz içecekler listenin ilk 3 sırasında yer alıyor. Yılbaşı sofralarının yemek tercihlerinde başı zeytinyağlılar çekerken, ikinci sırada etli yemekler ve üçüncü sırada mezeler bulunuyor. Yılbaşının klasik menüsü hindi alışverişi yapanların ise son 7 ayda hindi satın almadığı ve sadece yılbaşı gecesi için hindi tercih ettiği görülüyor.


shutterstock_637166818


Hindi tercih edenlere yaş grubu olarak bakıldığında 49 yaş altı müşterilerin çoğunluğu oluşturduğu ortaya çıkıyor. Tatlıları da yılbaşı sofralarından eksik etmeyen müşteriler, daha çok geleneksel tatlılar olan baklava, revani ve şekerpare gibi şerbetli tatlıları tercih ediyor. Meyvelerde ise tercihler ağırlık olarak nar ve elma gibi sert meyvelere kayıyor.

YILBAŞINDA BU YOLLAR KAPALI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, yılbaşı önlemleri kapsamında Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli ve Kadıköy'e çıkan yolların araç trafiğine kapatılacağını açıkladı. Yapılan son dakika açıklamasında, "Pazartesi günü Beyoğlu İstiklal Caddesi ve bu caddeye çıkan yollar saat 15.00'dan, Taksim Meydanı'na çıkan cadde ve sokaklar ile diğer yollar saat 19.00'dan, Beşiktaş ilçesindeki yollar 15.00'dan, Şişli ilçesindeki yollar saat 16.00'dan, Kadıköy ilçesindeki yollar saat 17.00'dan itibaren tedbirlerin sona ermesine kadar kapatılacaktır" denildi.

17 BİN POLİS TAKSİM'DE

İstanbul Emniyeti'nin 31 Aralık gecesi aldığı tedbirler kapsamında ise 39 bin polis ve “Gece Kartalları” olarak adlandırılan bekçinin görev alacağı dile getirildi. Yılbaşı gecesi kalabalık alanlar 6 bin kamera ile an be an takip edilecek İstiklal Caddesi ve çevresinde toplamda 17 bin personel görev alacak. Gezi Parkı'na konumlanacak Mobil İzleme Aracı üzerindenTaksim Meydan ve İstiklal Caddesi çevresi anlık olarak izlenerek, sorunlara anında müdahale edilecek.

KANGALLAR DA GÖREV YAPACAK

Tedbirler kapsamında sivil ekipler, olası suçları önlemek için “Simitçi” “Kestaneci”  “Piyangocu” gibi seyyar satıcı kılığında da görev alacak. Geçtiğimiz yıl yılbaşı kutlamalarında ilk kez kullanılan “Kangal” ve “Akbaş” cinsi yerli ırk köpekler bu sene de Taksim ve çevresinde eğitmenleriyle birlikte görev alacak