24 Haziran günü Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler birlikte yapılacak ve seçmen iki sandığa oy atacak. Siyasi partilerin aldıkları oy oranına göre 600 Milletvekilinden oluşacak parlamento belirlenecek. 24 Haziran’daki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda adaylardan biri yüzde 50’nin üzerinde oy alırsa Başkan seçilecek. Bu oran bulunamaz ise iki pazar günü geçtikten sonra 8 Temmuz günü 2. tur yapılacak ve bu oylamada en çok oyu alan Cumhurbaşkanı seçilecek. 2. tura ilk turda en çok oyu alan 2 aday katılacak.

ERKEN SEÇİM

Erken seçime gidebilmek için anayasa değişikliği gerekmiyor, karar TBMM tarafından onaylanacak. TBMM’de oylamaya katılan vekillerden bir fazlasının oyu erken seçim kararı alınması için yetiyor. Ancak bu sayı, karar yeter sayısı 139’un altında olmayacak. TBMM’de AKP ve MHP’nin sandalye sayısı 352’yi buluyor. Muhalefet de erken seçime karşı çıkmıyor.

Erken seçim kararı alınmasından sonra propaganda ve seçim kurallarını belirleyecek ve kampanyalar başlayacak. YSK ilan edilen seçim tarihine göre seçime gidecek partilerin belirlenmesi, adayların ilanı, seçmen kütüklerinin yenilenmesi, il ve ilçe seçim kurullarının belirlenmesi, oy pusulalarının bastırılması hazırlığı yapacak.