İtilaf Devletleri Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan hemen sonra antlaşma gereğince 13 Kasım 1918’de İstanbul’u fiilen işgal etmişti. 16 Mart 1920’de ise ikinci ve sert işgal dalgası yaşandı.  Kurtuluş savaşının siyasi manifestosu olan Misak-ı Milli kararlarının 20 Ocak 1920'de Meclisi Mebusan'da kabul edilmesi nedeniyle yapılşan bu ikinci işgal tam bir gözdağı niteliğindeydi.  İngilizler 16 Mart 1920’de ilk olarak Şehzadebaşındaki Mızıka Karakolu’nu basarak askerlerimizden bazılarını şehit ettiler. Meclis-i Mebusan’ı dağıttılar, bir kısım milletvekillerini tutukladılar. Başta Harbiye Nezareti olmak üzere bir çok resmi daireye el koydular. İngilizler Harbiye ve Beyoğlu telgrafhanelerini de işgal edilip İstanbul'un Anadolu ile haberleşmesini kesti.

İŞGAL HABERİ TELGRAFLA MUSTAFA KEMAL'E İLETİLDİ


Telgrafhaneler ele geçirilmeden önce Beyoğlu telgrafhanesinden Mustafa Kemal'e ulaştırılması için Ankara'ya gönderilen telgrafta işgal şu ifadelerle yer aldı: "Ankara’da Mustafa Kemal Paşa Hazretleri’ne Bu sabah, Şehzadebaşı’ndaki Muzıka Karakolu’nu İngilizler basıp oradaki askerlerle çarpışarak, sonunda şimdi İstanbul’u işgal altına alıyorlar. Bilgilerinize arz olunur."

MUSTAFA KEMAL BU İŞGALDEN 2 YIL ÖNCE 'GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER' DEMİŞTİ


Mondros Ateşkes Antlaşması'nın ardından İstanbul'a çağrılan Mustafa Kemal, Adana'dan trenle İstanbul'a gelir.  13 Kasım 1918 çarşamba öğle saatlerinde Haydarpaşa Garı’na vardığında İtilaf Devletleri’nin donanmasının İstanbul’a demirlediğini görür. Haydarpaşa iskelesinde kendisini bekleyen Fransız işgal kuvvetlerine ait Kartal istimbotuyla Galata rıhtımına doğru giden Mustafa Kemal, yaveri Cevat Abbas’a “Ağlama çocuk! Geldikleri gibi giderler” der.

İŞGAL LOZAN'LA SONA ERDİ


İstanbul 1918-1923 arasında beş yıl İngiliz işgali altında kaldı. Kurtuluş Savaşı'nda kazanılan zafer sonrası 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan
Lozan Antlaşması'yla işgal sona erdi.

istanbul-isgal-ingiliz-foto-tarih-arsivi-1 İşgal Kuvvetlerinin Gemileri Boğazda


istanbul-isgal-ingiliz-foto-tarih-arsivi-2 İşgal altındaki İstanbul, eski Harbiye Nezareti kapısı, Beyazıt meydanı. Fransız Ft17 tankı


istanbul-isgal-ingiliz-foto-tarih-arsivi-4

istanbul-isgal-ingiliz-foto-tarih-arsivi-3 Şehzadebaşı baskınında şehit düşen bir asker