Brüksel'de Türk gazetecilerle bir araya gelen AB'nin Ulaştırmadan Sorumlu Komiseri Violetta Bulc, Türkiye'nin yeni yapılan İstanbul Havalimanı'ndan gurur duyması gerektiğini vurgulayarak "Bu kadar kısa bir süre içinde bu kadar büyük bir havalimanının inşa edilmesi büyük bir başarı. İstanbul bu havalimanı ile bölgede bir numaralı ulaştırma merkezi haline geldi" dedi.

Türkiye ile AB arasında ulaştırma alanında bir çok işbirliği alanı olduğunu belirten Bulc, "Türkiye-AB arasındaki havacılık görüşmelerinin sonuçlandırılması durumunda 5 milyar euro kazanç, 48 bin yeni istihdam ve uçak biletlerinde yüzde 50 indirim imkanı doğacak" dedi. Bulc, bu anlaşmayı komisyon üyesi olarak görevde olduğu süre içerisinde tamamlamayı umduğunu dile getirdi.

Türkiye AB arasındaki 'Yol güveliği' görüşmelerine değinen Bulc, Avrupa Birliğinin trafik kazaları konusundaki hedefinin 2050 yılında sıfır ölümlü kaza olduğuna işaret ederek "Türkiye ile yolların güvenliğinden, sürücü hatalarına ve kaza sonrası müdahalelere kadar pek çok alanda işbirliği yapılabileceğini belirtti. Burc ayrıca,  AB ile Türkiye arasında denizcilik örgütü çatısı altında da deniz taşımacılığı alanında işbirliği imkanı olduğunu vurguladı.

Vize muafiyeti konusunda gelişme var


AB Komisyonu'nun Göç İşleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopulos, Türkiye ile vize muafiyeti konusunda açılan 72 başlıktan 7'sinin  kaldığını bunlar konusunda da ilerleme sağladığını söyledi. Avramopulos, Türkiye'nin önünde kalan başlıkları ise şöyle sıraladı;

"Terörle Mücalede Avrupa'ya uyum, Europol alanında işbirliği anlaşması, kişisel bilginin korunması alanında işbirliği, AB'ye uyumlu biyolojik pasaportlar, yolsuzluğun engellenmesi için önlem alınması, tüm AB ülkesi üyelerle adli alanda iş birliği (Kıbrıs Rum tarafını tanımak dahil)."

"TÜRKİYE BİR DARBE GİRİŞİMİ YAŞADI"

Avramopulos'un Türkiye'ye verdiği olumlu mesaj ise terör konusunda oldu. AB'nin Türkiye'nin terörle mücadelesine daha anlayışla yaklaşması gerektiğini vurgulayan komiser, "Türkiye'nin güvenlik endişelerine Avrupalılar çok daha anlayışla yaklaşmalı. Türkiye'nin bir darbe girişimi yaşadığını, sürekli terör saldırısı altında olduğunu biliyoruz. Bu konuda daha anlayışı olmalıyız" diye konuştu

"TÜRK İNSANI MİSAFİRPERVERLİĞİNİ GÖSTERDİ"

AB'nin İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden sorumlu Komiseri Kristof Stylianes da Tükiye'nin 4 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapmasının övgüyle karşılayarak "Türk insanı misafirperverliğini gösterdi" dedi.