Büyükelçiliğin twitter hesabından, dün düzenlenen ve akademisyenlerinde gözaltına alındığı operasyonla ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada, 'Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin Anadolu Kültür Derneği’yle ilişkisi olan akademisyen, gazeteci ve sivil toplum aktivistlerini gözaltına almasından büyük endişe duymaktadır. Şeffaflık, hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü ile dernek kurma özgürlüğü, her sağlıklı demokrasinin temel unsurlarıdır. ABD.-Türkiye ortaklığı, Türk demokrasisi başarılı olduğunda en güçlü olur. Türkiye’ye, ifade, dernek kurma ve toplantı özgürlüğü, adil yargılama teminatı, yargı bağımsızlığı ve diğer insan hakları ile temel özgürlüklere saygı duyma, bunları garanti altına alma ve keyfi şekilde gözaltında tutulanları serbest bırakma çağrısında bulunuyoruz. ABD, Türkiye'nin Anadolu Kültür ile ilişkili sivil toplum liderlerini gözaltına almasından endişelidir. Türkiye'ye ifade, dernek kurma ve toplantı özgürlüğüne saygı duyma, bunları garanti altına alma ve keyfi şekilde gözaltında tutulanları serbest bırakma çağrısında bulunuyoruz' ifadeleri yer aldı.

Avrupa Konseyi’nin tepkisi


Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin başkanı Thorbjorn Jagland da gözaltılara tepki gösterdi. Jagland, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, 'Türkiye’de Hakan Altınay dâhil bir grup akademisyenin gözaltına alınması beni çok endişelendirdi. Bu endişe verici gelişmeyi acil bir konu olarak Türk hükümetiyle ele alacağım' ifadesini kullandı.

[old_news_related_template title="İstanbul merkezli 4 ilde Anadolu Kültür'e yönelik operasyon!" desc="Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın tutuklu bulunduğu soruşturma kapsamında, İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan şüphelilerden 3'ü, Asena Günal, Turgut Tarhanlı ve Bora Sarı, ifadeleri alındıktan sonra yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/sorusturma_16_9_1542399764.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/istanbul-merkezli-4-ilde-anadolu-kulture-yonelik-operasyon-2742367/"]

İHA