Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son olarak bundan birkaç ay önce yaptığı açıklamada "ABD silah almamıza müsaade etmiyorsa, başımızın çaresine bakarız" ifadesini kullanmıştı.

S-400 KRİZİ SÜRÜYOR


ABD'den gelen bu hamle, Ankara-Washington hattında Rusya'dan S-400 füze sistemlerinin alınmasına ilişkin krizin de devam ettiğini ortaya koydu.

ABD yönetimi, NATO üyesi Türkiye'nin S-400'leri satın alarak, İttifak'ın savunma kabiliyetlerini sekteye uğrattığını savunuyor. Başta F-16 ve F35 savaş uçakları olmak üzere, NATO üyesi ülkelerin kullandığı savaş uçaklarının Türkiye'deki S-400'lerin otomatik sistemine tanıtılmasının, Rusya'nın bu uçaklara ilişkin kilit bilgilere ulaşmasının önünü açacağını savunan ABD yönetimi, S-400'lerin çalıştırılması için gelecek Rus askerlerinin de, Türkiye'nin kilit savunma sistem bilgilerine erişimine de karşı çıkıyor.

TABANCA SATIŞINI BİLE DURDURAN ABD, TÜRKİYE'YE PATRİOT SATACAK


ABD'nin Türkiye'ye Patriot füze sistemlerini satışına ilişkin görüşmeler bir süredir devam ediyordu. AKP hükümetinin Rusya'dan S-400 füzesi alma kararının ardından Washington yönetimi de Ankara'ya "Patriot füzesi satılabileceğine" ilişkin bilgi vermişti. Şimdi yapılan bu açıklama ile, ABD'nin Türkiye'nin S-400'lerden vazgeçmesi halinde, ABD'den Patriot alabileceği de resmi olarak kamuoyuna açıklanmış oldu.


[old_news_related_template title="Rusya'dan ABD'nin Patriot kararına ilk yorum" desc="ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye 3.5 milyar dolarlık Patriot füzelerine satış onayı vermesi, Türkiye'nin savunma sistemlerinde nasıl hareket edeceği konusunda kafaları karıştırdı. Öyle ki, Türkiye ve Rusya S-400 savunma sistemi konusunda mutabakata varmış, sistemlerin 2019 yılında kurulmaya başlanacağı açıklanmıştı. ABD'den gelen onayla birlikte Türkiye'nin hangi sistemi nasıl kullanacağı merak konusu oldu. Öte yandan Rusya'dan Patriot füzeleriyle ilgili gelişme konusunda açıklama geldi. Kremlin, ABD ve Rusya'nın satışlarının bağımsız işlemler olduğunu ve kendilerini etkileyen bir durum olmadığını belirtti. Açıklamada, Patriot hava savunma sistemleri için görevlendirilecek ABD teknik personelinin, bu ülkeye gönderilecek Rus yapımı S-400 sistemleri hakkında bilgi edinme tehlikesine ilişkin olarak, Türk tarafına güvenmemek için bir sebep görülmediği de ifade edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/rusyadan-abdnin-patriot-kararina-ilk-yorum-2804823/"]


ABD ile Türkiye arasında yaşanan gerginlikler iki ülke arasındaki silah alımına ilişkin sıkıntılar da yaratıyor. Son olarak ABD yönetimi, Türkiye'ye satılacak tabancaların ihracatını durdurmuştu.

S-400 krizi nedeniyle ABD Kongresi, Türkiye'nin proje içinde yer aldığı F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye gönderilmesine de rezerv koymuştu. Türkiye, F-35 projesi çerçevesinde iki uçağı resmen teslim almış, Türk pilotlar uçaklarda eğitime başlamıştı. Ancak uçaklar ABD'den Türkiye'ye gönderilmedi. Proje kapsamında önümüzdeki yıl Türkiye'ye gönderilmesi planlanan uçakların ABD'den ayrılıp ayrılmamasını da Kongre, S-400 alımına bağlamıştı.