Anadolu'nun çeşitli illerinden kamyon kasalarına yüklenerek İstanbul’a getirilen 440 attan 220’si fayton çekmek için Büyükada’ya götürüldü. 220 ata adaya gidiş izni verilmedi. Atların sahipleri bu canları İstanbul Beykoz'daki Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan orman yoluna getirdi. Adaya gitseler fayton terörü ile karşı karşıya gelecek olan atlar bu defa bürokrasiye takıldı. Kelimenin tam anlamıyla adadaki fayton zulmünden kurtulan atlar şimdi açlık ve bakımsızlıkla cezalandırılıyor.

Dün Marmara Bölgesi’ni etkisi altında alan sağanak yağış nedeniyle atlar için getirilen sınırlı saman balyaları ise ıslanarak hayvanların yiyemeyeceği hale geldi. Atların sahipleri ise artık onlara bakacak güçleri kalmadığını söylüyor.  Öte yandan uzun süredir burada bekleyen atların güçten düştüğü ve zayıfladıkları görünüyor.

RUAM HASTALIĞI NEDİR?

Atlarda ruam adı verilen bir hastalık olduğu iddiası var. Halk arasında 'mankafa' da denilen hastalık genellikle tek tırnaklılarda görülüyor.  Bulaşıcı ölümcül bir olan ruam en çok atlarda görülürse de eşek ve katırlar da bu hastalığa yakalanırlar. Kısa sürede öldürücüdür. Hastalıklı hayvanlarla temasta bulunan insanlara da geçebilir.