İstanbul Ataşehir Belediyesi’nin, belediyeye ait helikopteri olmamasına rağmen, belediyeye ait yeşil alana mevzuata aykırı olarak helikopter pisti (heliport) yaptırarak, bu pisti Ağaoğlu Şirketler Grubunun ücretsiz kullanımına sunduğu iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre, belediye encümeninin 7 Nisan 2011 tarihli kararıyla, pist Ağaoğlu Şirketler Grubunun ücretsiz kullanımına bırakıldı.

‘SUSUZLUKTAN BELEDİYE SORUMLU’


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın, heliport inşa edilmek istenen alanın park alanında ve isale hattı koruma kuşağında kaldığını belirttiğine yer verilen iddianamede, İBB'nin heliport inşasına müsaade etmediği kaydedildi. İSKİ Genel Müdürlüğü’nün ise belediyeye yazı yazarak, inşaatın kaldırılmasını belirterek, aksi takdirde bölgede yaşanacak susuzluktan belediyenin sorumlu olacağını söylediği ifadeleri yer aldı.

BELEDİYE ÇALIŞANI YOK, AĞAOĞLU’NUN PERSONELİ VAR

Soruşturma kapsamında alınan bilirkişi raporunda, Türk Sivil Havacılık Kanunu kapsamında, Genelkurmay Başkanlığı ve Valilik’ten görüş alınmadığı ve İBB ve İSKİ Genel Müdürlüğü yazılarının gereğinin yerine getirilmediği belirtildi. Raporda, helikopter pistinin açık alan, kapalı alan inşalarının tamamlanmış olduğu, kapalı alan yan cephesinde 'Ataşehir Belediyesi Afet Kriz Merkezi Helikopter Pisti' yazmasına karşın, çalışanlar ile yapılan şifai görüşmelerde belediyeye ait çalışanın olmadığı, pistte Ağaoğlu Şirketler Grubuna ait personelin çalıştığı ve alanın özel kullanıma döndüğü kaydedildi.

2 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Belediye Başkan Yardımcıları Gül Coşkun, Sadık Semih Kayhan, Hüseyin Hışman, Yapı Kontrol Müdürleri Leyla Bölen, Cenan Arslan ve Yapı Kontrol Müdürü Vekili Mehmet Ali Düzova’nın “görevi kötüye kullanma” suçundan ayrı ayrı 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle davada karar çıktı. Anadolu 15. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya sanık Semih Kayhan ile sanık avukatları katıldı.

‘İDDİALAR ASILSIZDIR’

Tüm sanıkların avukatı İnan Bektaş, iddiaların gerçeğe aykırı olduğunu savunarak, “Buranın Büyükşehir Belediyesine bağlı İSKİ su bandı ve izale hattı olduğu iddia edilmiştir. Ancak gerçekte böyle bir durum söz konusu değildir. Müvekkillerin piste hangar binası yaptıkları ve bunun imar kanununa aykırı olduğu iddia edilmiştir. Daha sonra yürürlüğe giren ve kamuoyunca imar barışı olarak bilinen yasa kapsamında bu yer hukuka uygun hale getirilmiştir” ifadelerini kullandı. Avukat Bektaş müvekkillerinin beraatını istedi.

‘PİST VALİLİK KAYITLARINA GEÇTİ’

Sanık avukatlarından Ali Diren ise müvekillerinin beraatını isteyerek, “Şu anda helikopter pisti İstanbul Valiliği kayıtlarına geçmiştir ve bu şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca belediyenin de Afet Koordinasyon Merkezi burada mevcuttur. Böylece mevzuata uygun işlem tesis edildiği doğrulanmıştır. Herhangi bir kamu zararı oluşmamıştır” dedi.

Son sözü sorulan sanık Sadık Semih Kayhan beraatını istedi. Davayı karara bağlayan mahkeme hakimi, Battal İlgezdi ve diğer sanıklar hakkında, “görevi kötüye kullanma” suçunun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlarına karar verdi.