Hava Kuvvetleri eski savcısı emekli hakim Albay Ahmet Zeki Üçok’un yargılandığı “hipnozla işkence” davasında karar çıktı. Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi Üçok’un beraatına karar verdi. Üçok, 2009 yılında yaptığı bir soruşturmada üç astsubayın FETÖ adına hareket ederek sahte emirler düzenlediğini tespit ederek tutuklamıştı. Astsubayların ifadelerini alan Üçok,  FETÖ’nün TSK içerisinde üst düzeyde yapılandığına ulaşmış ama bu soruşturmayı tamamlayamadan 2010 yılında hakkında “Hipnozla işkence” iddiasıyla dava açılmıştı.

“HİPNOZ DAVASINI FETÖ ELEBAŞI FETULLAH GÜLEN KURGULADI”


Beraat kararının ardından SÖZCÜ’ye konuşan Üçok, “Eğer 2009 yılında benim yürüttüğüm FETÖ soruşturması tamamlanmış olsaydı, 15 Temmuz yaşanmazdı” dedi.

Yargılandığı davanın FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in talimatıyla kurgulandığını söyleyen Üçok, “Örgüt, yürüttüğüm soruşturmayı boşa çıkarmak için her türlü yöntemi denedi. Dünya tarihinde olmayan bir şey ortaya atarak ‘hipnozla ikence yaparak’ ifade aldığımı öne sürerek dava açtılar” diye konuştu.  2009 yılında asker ve subayların FETÖ tarafından fişlendiğini tespit ettiklerini aktaran Üçok, “Bunun ardından ifadelerini aldığımız üç astsubaya abilerinin  ‘Korkmayın bizden olan Albaylar, Generaller var’ denildiğini öğrendik ve ardından araştırmayı derinleştirdik. TSK içerisindeki illegal yapıya ulaşmamın ardından kumpaslar kurularak hakkımda davalar açıldı” ifadelerini kullandı.

ADLİ TIP TESPİT ETTİ

Bugün itibarıyla yeniden üç astsubaya herhangi bir darp uygulanmadığını ve psikolojik bir rahatsızlıklarının bulunmadığının Adli Tıp Genel Kurulu raporu ile tespit edildiğini anlatan Ahmet Zeki Üçok,  ”Savcılık makamı diğer delillerle birlikte bu raporu göz önüne alarak beraatımı talep etti. Mahkeme heyeti de bu görüşe uyarak beraat kararı verdi” ifadelerini kullandı.

Üçok beraat kararıyla ilgili şunları söyledi: “Bu dava baştan aşağı FETÖ’nün kurguladığı bir davadır. Eğer benim yürüttüğüm soruşturma tamamlanmış olsaydı ve TSK içerisindeki bu astsubayların ifadesinde geçen FETÖye bağlı albay ve generalleri tespit edebilseydik 15 Temmuz darbe girişimi önlenebilirdi.”

DAVANIN GEÇMİŞİ

Ahmet Zeki Üçok, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı olduğu dönemde, 2009'da, Kayseri'de 'Fetullah Gülen Grubu' diye bilinen oluşumla ilgili soruşturma yürütmüş, Hava Kuvvetleri Komutanlığı´nın elektronik yazışma sistemine girdikleri ve bazı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelini 'Ergenekon' örgütü üyesi göstermek amacıyla sahte emirler ürettikleri iddiasıyla 3 astsubay hakkında soruşturma açmıştı. Şüpheli astsubayların tutuklanmasından 9 ay sonra Üçok, söz konusu soruşturma sırasında astsubaylara hipnozla işkence yapmakla suçlanarak tutuklanmıştı.

Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin 17 Nisan 2012'de sanık Ahmet Zeki Üçok hakkında 'işkence' suçundan verdiği 7,5 yıl hapis cezası kararı, Yargıtay 8'inci Ceza Dairesince onanmış, sanığın başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, yargılamanın yeniden yapılmasına karar vermişti. 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, dava konusu suç, Üçok'un askeri personel olduğu dönemde gerçekleştiği için dosyanın Askeri Yargıtay´a gönderilmesine hükmetmişti. Ahmet Zeki Üçok'un itirazı üzerine Yargıtay, yeniden yargılamada Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetkili olduğuna karar vererek dosyayı geri göndermişti.