Antalya Mimarlar Odası’nın verdiği dava dilekçesinde, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8/b maddesi gereğince uygulama imar planı yetkisinin Muratpaşa Belediyesi’nde, onama yetkisinin de Büyükşehir Belediyesi’nde olduğu vurgulanarak, “Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi, Muratpaşa Belediye Meclisi’nin yetkisinde olan 1/1000 ölçekli uygulama planını yapmış ve onamıştır. Bu nedenle dava konusu işlemin yetki yönünden sakat olduğu düşünülmektedir” denildi.

KAMU YARARI BULUNMUYOR


İmar plan değişikliği kararında kamu yararının bulunmadığının belirtildiği dava dilekçesinde, şu ifadelere yer verildi: “Akaryakıt servis alanı olarak belirlenen parsel, önceki imar planlarında semt spor sahası olarak belirlenmiştir. Semt spor sahaları iskân bölgeleri içinde yaşayan belde sakinlerinin spor ve oyun ihtiyaçlarını karşılayan sosyal donatı alanlarıdır.”

YER SEÇİMİ YANLIŞ

Dilekçede, akaryakıt ve servis istasyonu kararında herhangi bir kamu yararının olmadığı belirtilerek “istasyonun semt spor alanı ile bütünleşik yapılmasında kamu yararı bulunmadığı gibi yer seçiminin yanlışlığı da ortadadır” ifadeleri yer aldı.

ŞEHİRCİLİK İLKELİRİNE AYKIRI

Demircikara Mahallesi’ndeki semt spor alanının bir kısmının akaryakıt ve servis alanı olarak planlanmasının planlama esasları ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu da vurgulanarak şöyle denildi: “Dava konusu olan plan değişiklikleri. Belli bir bölgeye kadastral araziye ya da yapı adalarına ilişkin bir değişiklik olmayıp, bir işletmenin rant beklentisi uğruna sadece bir adet parsele yönelik alınmış bir karardır. Plan değişikliklerinde bölgesel durumun esas alınması gerekir, parsel düzeyinde değişiklikler zorunluluk olmadıkça yapılamaz. Parsel düzeyinde yapılan bir değişiklik ile belediye özel girişimci rolünü üstlenmektedir ki bu durum planlama ve şehircilik ilkelerine aykırıdır.”

[caption id="attachment_2778273" align="aligncenter" width="1000"]Antalya Büyükşehir Belediyesi eski meclis üyesi CHP’li Songül Başkaya Antalya Büyükşehir Belediyesi eski meclis üyesi CHP’li Songül Başkaya[/caption]

“SİT ALANIMIZ YAĞMA EDİLİYOR”

Antalya Büyükşehir Belediyesi eski meclis üyesi CHP’li Songül Başkaya, satışa AKP, CHP, MHP, İYİ Parti dahil herkesin göz yumduğunu söyleyerek CHP’li Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın değişikliğe destek vermesine üzüldüğünü kaydetti. Antalya’nın dünyanın ve Türkiye’nin gözbebeği olduğunu ve Antalya aşığı herkesi, kent suçlarıyla mücadele konusunda bir aktivist olarak gördüğünü belirterek “Ama Antalyamız şuan yağma altında. Her karış tarım, orman, SİT alanımız yağma ediliyor. Kent merkezindeki sosyal donatı alanlarımız parsel parsel satılıyor, imar plan tadilatlarıyla talan ediliyor. Ya okul alanı, ya spor alanı betonlaşmaya açılıyor” dedi.