Akkuyu Nükler Güç Santralı’nın temeli bugün atıldı ve detayları merak konusu oldu. Vatandaşlar Akkuyu'nun tam olarak nerede olacağını ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin nereye yapılacağını araştırıyor.

AKKUYU NEREDE?

Mersin’in Gülnar ilçesi Akkuyu bölgesinde yapılacak olan nükleer santralin haritadaki konumunu aşağıdan görebilirsiniz.



ALIM GARANTİSİ TARTIŞMA YARATTI

Akkuyu NGS'ye, 15 yıl boyunca üreteceği elektriğin yüzde 50'sine 12.35 sent/kWh üzerinden alım garantisi verildi. Bugünün kurları ile bu rakam 49.00 kr/ kWh. Santrala 15 yılda 285 milyar kWh elektrik karşılığında 35.2 milyar dolar (132 milyar TL) ödenecek.

Konuyla ilgili olarak Elektrik Mühendisleri Odası’da (EMO) bir açıklama yapmıştı. “Bu santralın yapılmasıyla ülkemiz 15 yıl boyunca en az 35 milyar 568 milyon dolar elektrik alım yükümlüğü altına sokulmuş olacak.” denilen açıklamada, “Akkuyu Nükleer Santralı’nın devreye gireceği 2025 yılından itibaren 15 yıl boyunca alacağı elektriğe 12.35 sent (dolar) üzerinden alım garantisi verildi. Bugün kilovat saat başına ortalama 15 kuruş olan elektrik fiyatından yaklaşık 3 kat daha pahalıya nükleer santralden devlet elektrik satın alacak ve bunun bedelini halkımız ödeyecek.