Kavgaya Meclis tarihinde ilk kez ilk kez MHP’li milletvekillerinin danışmanları ve koruma polisleri de karıştı ve MHP'li vekillerle birlikte CHP Milletvekillerinin üzerine yürüdü.

 

Son konuşmayı yapan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın, Erdoğan ile Bahçeli’nin geçmişte birbirlerine söyledikleri sözleri ve ‘’Zürriyetsiz’’ ifadesini hatırlatması gerilim yarattı. Milletvekilleri kuliste yumruk yumruğa kavga etti. Sık sık esneyen MHP lideri Devlet Bahçeli de sabaha kadar Meclis’teydi. AKP ile MHP, muhalefeti oyuna getirdi ve cuma gününe kadar yasa teklifini görüşme kararı almasına rağmen, ilk gün TBMM’yi sabaha kadar çalıştırıp teklifi yasalaştırdı.

GECE GELEN TELEFON

26 maddelik ittifak düzenlemesi Genel Kurul’da saat 17.25’te görüşülmeye başlandı. Yasanının görüşmelerinin birkaç gün sürmesi bekleniyordu. Ancak gece 23.00’te AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın ‘Sabaha kadar çalışın, bitirin’ mesajı aldığı öğrenildi. Elitaş bunun üzerine MHP Lideri Devlet Bahçeli ve oturumu yöneten AKP’li Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’ya giderek ‘bitene kadar çalışma ‘’ kararını iletti. Bahçeli, görüşme bitene kadar Meclis’ten ayrılmadı.

‘ZÜRRİYET’ KAVGASI

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, teklifin aleyhinde şahsı adına konuştu ve bu konuşma kavgaya neden oldu. Çam, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Lideri Bahçeli arasında geçmişte yaşanan polemikleri hatırlattı. Çam, “Anadolu’da bir söz var: ‘öpeceğin surata tükürmeyeceksin, tükürdüğün suratı da öpmeyeceksin’ Erdoğan, bizim her zaman saygıda kusur etmediğimiz, kendi ilkeleri olan Sayın Bahçeli’ye şu sözleri söyledi: ‘O zürriyet sahibi değil. Ne anlar çoluktan çocuktan! Ne anlar’ ” dedi.

3 BİRLEŞİM-12 BİN LİRA CEZA

Çam’ın sözleri tansiyonu yükseltti. Başkanvekili, Çam’a 3 birleşim genel kuruldan çıkarma cezası verdi. Maaşının 3/2’si kadar (12 bin lira) kesinti de yapıldı. Çam, MHP liderine hakaret etmediğini belirterek, “Benim Sayın Devlet Bahçeli’ye hakaretim söz konusu olamaz’’ dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de “CHP kurumsal kimliği olarak bir genel başkanın gıyabında bu ifadelerin kullanılması nedeniyle özür diliyoruz” dedi.

KULİSTE ‘O.Ç..’ DİYE SALDIRDILAR

Yasa teklifi Genel Kurul’da kabul edildikten sonra da tansiyon düşmedi. Muhalefet kulisinde CHP-MHP’li vekiller, danışmanlar ve korumaların karıştığı kavga çıktı. CHP’liler, Musa Çam’ı çay ocağının olduğu bölüme götürdüler. Bu sırada MHP’li Şefkat Çetin’in de aralarında bulunduğu bazı MHP’li milletvekilleri çay ocağına doğru “O..Ç… ne biçim konuşuyorsun” diye saldırıya geçti. Saldıranlar arasında MHP’li danışman ve korumaların da olması dikkat çekti.

GAZETECİLERE SALDIRI

MHP’lilerin Çam’a saldırısından gazeteciler de nasibini aldı. ATV Kameramanı Sadık Doğan, MHP’li bir danışman ve şoförün saldırısına uğradı. Çekim yapan bir gazeteci ise, “TRT çalışanı” olduğunu söyleyerek saldırıdan kurtuldu. MHP’li Erkan Haberal, gazetecilerin dayak yemesini engelledi.

ALÇAK-NAMUSSUZ-ŞEREFSİZ, ALLAH BELANI VERSİN!...

İşte Meclis tutanaklarına yansıyan o kavga ve küfürler…

Musa Çam (CHP): 2014 yılında, AKP Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bizim her zaman saygıda kusur etmediğimiz, kendi ilkeleri olan Sayın Devlet Bahçeli’ye şu sözleri söyledi: ‘O zürriyet sahibi değil. Ne anlar çoluktan çocuktan! Ne anlar!’ dedi. (AKP sıralarından gürültüler, sıra kapaklarına vurmalar)

Başkan: Sayın Çam...

Çam: ‘Ne anlar’ dedi.

Hilmi Bilgin (AKP): Ayıp be! Ayıp!

Şirin Ünal (AKP): Yazıklar olsun!

Başkan: Sayın Çam, çalışma düzenini bozuyorsunuz ve şahsiyatla uğraşıyorsunuz. Sizi temiz bir dille konuşmaya davet ediyorum.

Çam: Dediniz ki: Bunun cevabını zürriyet sahibi olanlar değil, onlar bunun hesabını soracak.

Bilgin: Ayıp be! Ayıp! Ayıp! Yazıklar olsun!

Çam: Şimdi, bütün bunları bir tarafa bırakarak...

Başkan: Çam, süreniz bitti.

Erkan Akçay (MHP): Çık dışarı, utanmaz!

Çam: Türkiye’yi hiçbir zaman...

Akçay: Tu, yüzüne senin!

Kamil Aydın (MHP): Şerefsiz!

Başkan: Sayın Çam, süreniz bitti.

Çam: Dolayısıyla, bu yaptığınız...

Mustafa Elitaş (AKP): Terbiyesiz ve ahlaksız. Otur yerine, namussuz!

Çam: Bu yüzden buna ‘Hayır’ oyu vereceğiz.

Başkan: Sayın Çam, lütfen yerinize oturur musunuz.

Akçay: Allah belanı versin senin! Alçak! Alçak.

Başkan: Birleşime 10 dakika ara veriyorum.

resimid_4708831 Fotoğraf: Zekeriya ALBAYRAK (SÖZCÜ)


resimid_4708843 Fotoğraf: Zekeriya ALBAYRAK (SÖZCÜ)


resimid_4708839 Fotoğraf: Zekeriya ALBAYRAK (SÖZCÜ)


resimid_4708836 Fotoğraf: Zekeriya ALBAYRAK (SÖZCÜ)


resimid_4708849 Fotoğraf: Zekeriya ALBAYRAK (SÖZCÜ)