İngiltere’nin başkenti Londra’daki “Democratic Progressive Institute” (DPI) daha önce 8 Aralık 2017’de gündeme geldi. İktidara yakın Sabah Gazetesi, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İngiltere’deki programı kapsamında DPI’yı ziyaretini eleştirmiş, “DPI PKK’nın İngiltere temsilciliği olarak bilinmesinin ötesinde başkanlığını bebek katili Öcalan’ın avukat takım üyesi olarak bilinen PKK’lı Kerim Yıldız yapmaktadır” demişti.

AÇILIM MI KONUŞULDU?

Aradan yaklaşık üç ay geçti. “PKK’lı” denilen kuruluşu bu kez AKP heyeti ziyaret etti. Heyette, AKP milletvekilleri ve eski bakanlar Taner Yıldız, Mehdi Eker ve Efkan Ala yer aldı. Yeniçağ Gazetesi’nin Ankara Temsilcisi Ahmet Takan ise köşesinde görüşmenin fotoğrafını yayınlayıp, “Bu da ne mi?.. Geçtiğimiz hafta içinde AKP’den çok önemli 3 isim İngiltere’ye gitti... ‘Çözüm süreçlerini’ incelemek için” diye yazdı. Takan şöyle devam etti:

“AKP’li bu 3 ismin R. Erdoğan’dan gizli bu ziyareti gerçekleştirmesinin imkanı var mı?.. Yok!.. Bu ziyaret, Türk kamuoyundan itina ile saklandı. Görüşmelerde kimler yok ki, DPI’nın ‘Kürt asıllı liberal’ olarak bilinen CEO’su Kerim Yıldız, İrlanda eski Dışişleri Bakanı Dermot Ahern... Ankara kulislerinde konuşulan, iktidarın yeni ‘çözüm süreci’ arayışları ve Erdoğan’ın bunun için İngiltere ile yürüttüğü arka kapı diplomasisi iddiaları var... Acaba AKP’nin 3’lüsü Erdoğan’a İngiltere temasları ardından ne rapor verdi?.. Bu gezinin ardından baskın seçim süreci görüşmelerinde neden gaza basıldı? Acaba, iktidarın süresi uzatılarak Oslo sürecine format mı atılmaya çalışılıyor?..”