Sakarya’nın Pamukova ilçesinde 22 Temmuz 2004’de meydana gelen kazada 41 kişi ölmüş, 90 kişi yaralanmıştı. Kazanın sorumluluğu 2 makinistin üzerine kalmış ve makinistler, 1-3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmıştı.

YAŞAM HAKKI İHLALİ


Tren kazasında annelerini kaybeden iki kardeş, 14 yıl süren yargılamanın halen bitirilmediği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuruda bulunarak 20’şer bin lira manevi tazminat talebinde bulundu. Başvuruyu değerlendiren AYM, uzun süren yargılama nedeniyle “yaşam hakkı ihlal edildiğine’’ hükmetti.

Davanın, halen Yargıtay’da temyiz aşamasında olduğu vurgulanan kararda, devletin sorumluların belirlenmesi için etkili bir resmi soruşturma yapması ve bunu makul sürede tamamlaması gerektiği belirtildi. Kararda ‘’Anayasa’da güvence altına alınan yaşam hakkı boyutu ihlal edilmiştir’’ denildi ve başvuruculara toplam 30 bin lira tazminat ödenmesine de hükmedildi.

AKIBETİ TESPİT EDİLEMEDİ


Kararda, Kazayla ilgili dönemin TCDD Genel Müdürü ve bugünün AKP Milletvekili Süleyman Karaman'ın da aralarında olduğu "TCDD yetkilileri hakkında yürütülen soruşturmanın akıbeti ise tespit edilememiştir’’ ifadesine yer verildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ


Pamukova hızlandırılmış tren faciası 22 Temmuz 2004 günü Sakarya’nın Pamukova ilçesinde meydana geldi. Ankara-İstanbul arasında hızlandırılmış tren seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı tren aşırı hızdan dolayı raydan çıkmış, toplam 230 yolcudan 41 kişinin ölümüne, 90 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştu. Kaza, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bünyesinde sürmekte olan özelleştirilme süreci ve yeni hayata geçirilen hızlı tren projesinin ilk adımında meydana gelmişti. Yolcu sayısı olarak en yoğun hat olan Ankara-İstanbul tren hattı arasında hızlı tren uygulamasına yetersiz altyapıya rağmen aceleyle yapılan geçiş yüzünden meydana gelen kazadan sonra kamuoyu tepki göstermişti.