Hessen Eyaleti Atatürkçü Düşünce Derneği'nin yarın (cumartesi) saat 14.00'te Dr. Hoch's Konservatorium salonunda yapacağı toplantıya emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz ile katılacak olan Emekli Kurmay Albay Mustafa Önsel, Frankfurt Havaalanı'nda alıkonuldu.

YEŞİL PASAPORT DA OLSA...

Öğle saatlerinde Frankfurt'a inen Önsel, daha sonra yeşil pasaportuyla kontrole girdi. Pasaporttaki memurun, "Niye geldiniz?" sorusuna, "Konferans için geldim" diyen Önsel'e daha sonra ardı ardına soru yağdı. "Ne konferansı? Ne zaman dönüyorsunuz? Kaç paranız var? Dönüş biletiniz ne zaman? Oteliniz nerede?" gibi sorular sorulan Önsel, hepsini tek tek cevapladı. Önsel bir ara cüzdanını toptan boşalttı, kredi kartlarına kadar her şeyi gösterdi.

GERİ GİDİN, ORADA DURUN

Ancak memur ona, "Sen geri git ve orada belgelerin çıktısını alıp getir. Telefondan göstermeniz yetmez" dedi. Pasaporttan önce böyle bir işlemi yapacak yer bulamayan ve derdini bir türlü anlatamayan Önsel, çaresizce beklerken, dışarıda da HE- ADD yetkilileri, hem Alman Pasaport Polisi'ne hem de Önsel'e ulaşmaya çalıştı. ADD yetkililerinin ulaştığı bazı Alman sınır koruma görevlileri, "İki ülke arasındaki sıkıntılar yüzünden bazen böyle şeyler oluyor" cevabını verdi.

Mustafa Önsel gümrüksüz alanda, ADD'cılar ise dışarıda çabaladı durdu. Yaklaşık iki saatlik uğraştan sonra bir kadın pasaport polisiyle görüşen Mustafa Öncel, onun yardımıyla havaalanından çıkabildi.

Konferansın diğer konuğu Tümgeneral Ahmet Yavuz ise sorunsuz bir şekilde pasaport kontrolünden geçti.