“Bizim iki tarihi sorumluluğumuz var. İlki, Cumhuriyetimizin imar ve inşa edildiği Çankaya’da onun anlayışına uygun bir kent yönetimi sergilemek ve belediyeciliğin Atatürkçülerin ve sosyal demokratların işi olduğunu kanıtlamak, ikincisi kentleri betona, ranta, talana kurban eden anlayışa karşı en değerli arsaları halkımızın kullanımına sunmak. Bunları başardık ve her alanda öncü, örnek bir belediye yarattık”

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, bu sözlerinin ardından, “Atamıza boş laflarla değil, gece gündüz çalışarak layık olacağımızı biliyorum. İlçemizin en mutsuz insanı her kimse, onun da yüzü gülene kadar bize durmak yok” diyor. Bir dönem babasının başkanlığını yaptığı Çankaya’da, bu görevi 4 yıldır yürüten Alper Taşdelen, belediyecilik tarzını ve projelerini SÖZCÜ’ye şöyle açıkladı:

ÖNEMLİ OLAN BAŞARMAK


Bizim ‘Kalp kırmadık, rekor kırdık’ söylemimiz slogan gibi duruyor ama bu bir gerçek. Mazbatayı aldığımız günden beri yaklaşık dört yıl geçti ve biz de 100’den fazla konuda hizmet rekoru kırdık. Bu görev için bana güvenen Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu’na, partime ve Çankaya halkına teşekkür ediyorum. ‘CHP Çankaya’da kimi aday gösterirse seçilir’ denilir. Ancak mesele aday olmak değil, mesele başarılı olmak, fark yaratmaktır. Çankaya gibi garanti yerlerde görev alanların daha büyük sorumluluk alması şart. Belediye başkanları bilimsel ölçütlerle, başkanların performansları nesnel kriterlerle ölçülmeli.

BOYNUMUN BORCU


Bakın önümüz seçim. Böyle bir dönemde tüm CHP’li belediyeler birer yıldız olsa fena mı olur? Çünkü yereldeki başarı, genele hep yansımıştır. Bu bilinçle gece gündüz çalışıyoruz. Bana yetki verilen Çankaya ilçesinde bir milyon kişi yaşıyor, gündüz nüfusu üç milyonu buluyor. Ne yazık ki komşularımızın içinde yoksullar, yoksunlar, sığınmacılar var. Ne kadar çok çalışırsak, o kadar çok kişiye hizmet götürürüz.

Bir anneye, bir hastaya, bir engelliye, evinde yakacak odunu kömürü olmayan bir babaya, sokaklara düşmüş bir çocuğa, ilçemizin tüm insanlarına, siyaset, inanç, kimlik ayrımı yapmadan herkese ulaşmak boynumuzun borcu. Çünkü mutluluk sadece zenginlerin değil, yoksulların da hakkı.

DUA ALIRSAM


Bana oy veren, vermeyen tüm Çankayalıların takdirini kazanır, hayır duasını alırsam mutlu oluyorum. Örneğin; yeni yaptığımız pazaryerlerinde bir teyze çevirip ‘Allah senden razı olsun Alper evladım’ dediği zaman, aralarına karıştığım gençler ‘Alper Abi mahallemizde park yoktu, şimdi içinde basket sahası bile var’ dediği zaman mutlu oluyorum. Bir anne, bizim kreşlerimize çocuğunu emanet ederek çalışma hayatına devam ediyorsa mutluyum.

Ata’mız Ankara’yı tesadüfen başkent yapmadı. Biz batı emperyalizmini yenerken mücadelenin kalbi Ankara’ydı. O Ankara’nın da kalbi Çankaya. Atamıza boş laflarla değil, gece gündüz çalışarak layık olacağımı biliyorum. İlçemizin en mutsuz insanı her kimse, onun da yüzü gülene kadar bize tatil yok. Sokaktaki köpeklerin, kedilerin, gökte uçan kuşların bile mutluluğu bizim için önemli.

Türk milletinin terazisi mükemmeldir. Eğer gösteriş yapmadan özveriyle çalışırsanız bu halk sizi bağrına basar. Referanduma Ankara yüzde 51 ‘hayır’ dediyse, bunda en önemli pay Çankaya’da rekor katılımla yüzde 80’lere varan ‘hayır’ oyu çıkmasaydı. Bu sonuçta benim ve ekip arkadaşlarımın da payı olmuşsa, benim için mutluluk budur.

TÜM SÖZLERİMİ TUTTUM


Çankaya tarihinin en büyük yatırım programını hayata geçirdik. 2014 yılından bu yana 7 kreş, 4 kültür merkezi, 4 pazaryeri, 14 Çankaya Evi, 7 Baharevi, Buz Pateni Salonu, Çocuk Teknoloji Evi, öğrenci yurdu ve 55 yeni park gibi çok sayıda eseri Çankaya’ya kazandırdık.

Yapımı devam eden Atatürk Kültür Merkezimiz, uluslararası standartlarda bir proje. Dünyanın her ülkesinden tiyatro ve konserler başta olmak üzere kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapabilecek büyüklükte inşa ediyoruz. Akustik özellikleri ön planda tuttuğumuz 1000 ve 500 kişilik salonları, seyirci ve sanatçıların tüm ihtiyaçlarına göre tasarladık. Zülfü Livaneli Kültür Merkezimiz 2017’de açıldı. Yılmaz Güney Sahnesi’ni de sanatçının adına yakışır bir mimariyle yeniledik.

NOTIR KUR’ASIYLA ALINIYOR


Çankaya’da önemli ölçüde kreş ihtiyacı olduğunu göreve gelir gelmez fark etmiştim. 7 yeni kreş hizmete açtık. Kreşlerimizin binaları çok güzel ve uluslararası standartlarda ama bizim önceliğimiz kaliteli eğitim. Bu kaliteli, güvenilir ve son derece hayati hizmeti çok düşük bir ücretle veriyoruz. Yoğun talebi en adil şekilde karşılamak için ve kimse ‘torpil’i aklından bile geçirmesin diye noter huzurunda kura çekiyoruz.

Okul çağındaki çocuklarımız hiçbir şeyin eksikliğini hissetmeden okusun diye elimizden geleni yapıyoruz. En önemli projelerimizden biri ‘Çankaya Çocuk Kitapları Serisi’. Sadece Çankaya’da değil Türkiye’nin en ücra köyleri dahil 400 bin adet kitabı çocuklara ulaştırdık. 50 bin adet kırtasiye seti dağıttık. İlçemizdeki tüm okulların tadilatını üstlendik, basket potalarına kadar yeniledik.

HALK EVLERİ YERİNE ÇANKAYA EVLERİ


Her yaştan Çankayalının hobi, meslek edinme ve kişisel gelişim kurslarından ücretsiz yararlanabildiği Çankaya Evlerimiz var. 14 Çankaya Evi inşa ettik. Ben buraları 21. Yüzyılın halk evleri olarak tanımlıyorum. Bu yıl Çankaya Evlerimizden yaklaşık 26 bin vatandaşımız yararlandı.

Sporda başarı için hep altyapıdan söz edilir ama sadece söz edilir. Spora ulaşılabilir kılmakta belediyelerin üzerine düşen çok şey var. Basketbol, futbol sahaları yaptık ve bunları bakımlı tutuyoruz. Avrupa standartlarında üç yeni havuz kazandırıyoruz. Birlik, Çiğdem mahallerinde, Dikmen’de ve Or-An bölgesinde buz pateni solanlarının temelini attık. Buz hokeyi de uygun çok emek verdiğimiz bir proje. Çankaya’ya değil tüm Ankara’ya hizmet verecek. 1 Eylül’de hizmete açıyoruz.

KENT MEYDANLARI


Yeni pazar yerlerimizi kent meydanı olarak tasarladık. 100. Yıl, Esat, Cebeci, Aşıkpaşa pazaryerlerimizi bu anlayışla yeniden yaptık. Haftanın her günü spor, sosyal ve kültürel etkinliklerde de kullanılabilecek. Öveçler Huzur Pazaryeri’nin de yapımı devam ediyor. Her yaştan insanımız en yakın yerde spor yapabilsin diye pazaryerlerimize de spor ve yürüyüş alanı yapıyoruz.

Yıldızevler Mahallesi’nde içinde düğün, nişan, yemekli toplantılar yapılabilecek 1000 kişilik salonu, 400 kişilik nikah salonu bulunan dev bir sosyal tesis yaptık. Ata’mızın annesi Zübeyde Hanım’ın ismini verdik.

ZENGİN DEĞİL, YOKSUL


Çankaya, Türkiye’nin en zengin ilçelerinden birisi olarak bilinir. Aksine, tahmin edemeyeceğiniz kadar çok yoksul var. Yoksulluğa klişelerle bakmak yanıltıcı olur. Bir apartmanda kirayla yaşayıp, doğalgazı açmadan kışı soğukta geçiren yoksul aileler var.

Yoksullar ama kimsesiz değiller. Atatürk Cumhuriyetimizi kimsesizlerin kimsesi olarak tanımlıyordu. Biz de Cumhuriyetimiz gibi kimsesizlerin kimsesi olmak için çalışıyoruz. 2017 Nisan ayından bu yana ihtiyaç sahibi vatandaşlar için nakdi destek sağlayan 2000 aileyi kapsayacak Halk Kart, özel sağlık kuruluşlarında yüzde 50’ye varan indirim sağlayan Sağlık Kart ve yabancı dil eğitiminde yüzde 60’a varan indirim sağlayan Yabancı Dil Protokolü projelerini vatandaşla buluşturduk.”