Türel’in 3 kez ihaleye çıkmasına rağmen yüklenici bulamadığı için DSİ tarafından yapımı devam eden “Boğaçay projesine” Antalya’daki STK’lar düzenledikleri toplantı ile bir kez daha karşı çıktı. Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya şubesi Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMO) Konferans Salonu’nda “Antalya Boğaçay Projesi Değerlendirme Paneli” düzenledi. Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Genel Başkanı Hüseyin Alan’ın yönetiminde yapılan panele, Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nihat Dipova, JMO Bilimsel Teknik Kurul Hidrojeoloji ve Su Yönetimi üyesi Doç. Dr. Ahmet Apaydın, avukat Tuncay Koç ve Antalya Mimarlar Odası’nı adına mimar Müzeyyen Gülşen Can konuşmacı olarak katıldı. CHP Antalya milletvekili Cavit Arı, Aydın Özer ve İYİ Parti milletvekili Hasan Subaşı’da panele katılanlar arasındaydı.

antalyanin-cilgin-projesine-stklardan-tepki-2

KONYAALTI SAHİLİ RİSK ALTINDA


JMO Bilimsel Teknik Kurul Hidrojeoloji ve Su Yönetimi üyesi Doç. Dr. Ahmet Apaydın, Boğaçay projesine karşı çıkmalarını şu sözlerle anlattı: “Projenin uygulanmasıyla tuzlu su girişimi nedeniyle Boğaçay akiferi ve kuyular tuzlanacak, kazılarla yeraltı suyu açığa çıkarılarak kirlenmeye açık hale gelecektir. Taşkınlarla getirdiği malzemeyi Akdeniz’e boşaltarak denizin plaj kumlarını aşındırmasını önleyen Boğaçayı’nın sahil ile buluşması engellenerek sahilin hızla aşınmasının yolu açılmış olacak”

KAYNAKLARI OLUMSUZ ETKİLENECEK


Bölgede genel anlamda bir yeraltı suyu seviyesinde düşme olacağına dikkat çeken Apaydın, “Bu durum sondajlardaki su seviyesine de etki ederek halkın fazla enerji kullanmasına, dolayısıyla maliyetlerinin yükselmesine neden olacaktır. Ayrıca yapılan kazılarla ovada yeraltı su seviyesi düşeceğinden, kireç taşları ile alüvyonun sınırından boşalan Hurma kaynakları olumsuz etkilenecektir” diye konuştu.

ÇED YÖNETMELİĞİNE AYKIRI


Avukat Tuncay Koç da, “Mevzuatın hiçbir yerinde denizin içeri alınması diye bir olay yok. Dolayısıyla bu proje Devlet Su İşleri Kanununa aykırıdır. ASAT’ın bağlı olduğu İSKİ kanununa aykırıdır. ÇED Yönetmeliğine aykırıdır. ASAT Havza koruma yönetmeliğine aykırıdır. Çevre ve ekolojiye aykırıdır” şeklinde konuştu.