Mustafa Kemal Atatürk'ün 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara'ya gelişinin yıl dönümü, kentte düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. İlk tören, Ankara Valiliği tarafından Anıtkabir'de düzenlendi. Ankara Valisi Vasip Şahin ve beraberindeki heyet, Atatürk mozolesine çelenk bıraktıktan sonra saygı duruşunda bulunarak, İstiklal Marşı'nı okudu.

ataturk-garnizon-kosusu-iha-3

Tören sonrasında Vali Şahin, Anıtkabir Misak-ı Milli Kulesi'nde yer alan Şeref Defteri'ni imzaladı. Vali Şahin, Şeref Defteri'ne şunları yazdı:
“Milli Mücadele'yi başlatmak üzere Ankara’ya gelişinizin 99. yıl dönümünde modern Türkiye'nin başkentinin il yöneticileri olarak huzurundayız. Dikmen sırtlarına adım attığınız gün, önderliğinizde başlatılan Milli Mücadele'nin sevk ve idare merkezi olma konumuyla, aziz milletimizin geleceğe yürüyüşünde tarihi bir misyon üstlenmiş olan Ankara, stratejik kararların alınmasına, devletin temel kurumlarının teşkiline ve Cumhuriyetin ilanına ev sahipliği yapmıştır. Bu onuru layıkıyla ve hakkıyla taşıyan başkent Ankara, geçen zaman zarfında ülkemizin ve milletimizin büyüklüğüne yakışır bir ilerleme göstermiş, hepimizi gururlandıran modern bir çehreye kavuşmuş, dünyanın sayılı başkentleri arasında yerini almıştır. Birlik ve beraberlik ruhuyla Milli Mücadele’de hiç tereddüt etmeden yanınızda yer alan Ankaralılar, bugün de vatanımız ve milletimizi çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkarmak için var gücüyle çalışma azim ve kararlılığındadır.”

ataturk-garnizon-kosusu-iha-2

Daha sonra ise Kara Harp Okulu koordinatörlüğünde 'Atatürk Garnizon Koşusu' düzenlendi. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen koşuya, garnizondaki subay ve astsubayların yanı sıra Kara Harp Okulu öğrencileri katıldı. Kara Harp Okulu'ndan başlayan koşu, Kara Kuvvetleri Kavşağı, Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi, Akdeniz Caddesi, Gençlik Caddesi, Anıtkabir Tandoğan Girişi güzergahında yapıldı. Ellerinde dev Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşıyan askerler, 'Her şey vatan için' ve 'Ne mutlu Türküm diyene' sloganları attı. Evlerinden koşuyu izleyen vatandaşlar, askerleri alkışlayarak cep telefonları ile görüntüledi. Yaklaşık 30 dakika süren koşu, Anıtkabir önünde son buldu.

ataturk-garnizon-kosusu-dha-2 ataturk-garnizon-kosusu-dha-3 ataturk-garnizon-kosusu-dha-4 ataturk-garnizon-kosusu-dha

DHA/İHA