Yüksek Mahkeme, devamsızlığın türban yasağından kaynaklandığını ispat edememesine karşın, Akgül’ün “Başörtüsüne Özgürlük Girişimi'nin" kurucularından olması ve 2000’li yıllarda birçok üniversitede türban yasağı uygulanmasını gerekçe göstererek başvuruyu kabul etti. Din özgürlüğü ve eğitim hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Akgül’e 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine de karar verdi.

Akgül, 2004-2007 yılları arasında okula devam etti. Ancak 2007'de fakülteye kaydını yenilemeyince okulla ilişiği kesildi. Herhangi bir dava da açmayan Akgül, 2008’te çıkarılan öğrenci affıyla yeniden okula dönüp, 2012’de mezun oldu. Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı, Akgül’den öğrenciliğinde aldığı 4 bin 979 TL’lik burs parasını geri istedi. Ödemeyi yapan Akgül, işlemin iptali için idare mahkemesinde dava açtı, dava reddedildi.

“EĞİTİME DEVAM EDEMEDİM”

Bunun üzerine AYM'ye başvuran Akgül, üniversite kapısında başının açılmasının istendiğini öne sürerek, bu talebi reddettiği için okula alınmadığını ve eğitimine devam edemediğini iddia etti. AYM de din özgürlüğünün ve eğitim hakkının ihlal edildiğine karar vererek, Akgül’e 20 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Kararda yer verilen Üniversite’nin yazısında ise, Akgül’ün iddiasının geçerli olmadığı ve üniversitenin yetkili kurulları tarafından türbana dair bir karar alınmadığı ve bu yönde de bir uygulamanın yapılmadığı vurgulandı. Yazıda, o yıl aynı fakültede eğitim gören hiçbir öğrencinin kılık kıyafet yönünden bir devamsızlık sorununun olmadığı da kaydedildi.