Sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, depresyon ve yorgunluk gibi sorunlara neden olan B12: Vitamin B12 nedir? Vitamin B12 eksikliği ne anlama gelir? B12 eksikliği belirtileri nelerdir? Bilinmesi gerekenler haberimizde...

VİTAMİN B12 NEDİR?

B12 vitamini merkezi sinir sisteminin etkin faaliyet göstermesi için gerekli olan içinde kobalt bulunan vücudumuzda ki en farklı ve önemli vitaminlerden biridir. Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, diğer tüm B vitaminleri gibi suda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini vücudunuz için pek çok şey yapar. Örneğin DNA'nızı ve kırmızı kan hücrelerini oluşturmanıza yardımcı olur.

B12 vitamini en büyük ve en yapısal olarak karmaşık bir vitamindir. B12 vitamini doğal olarak et, balık, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri dahil olmak üzere hayvansal gıdalarda bulunur. Bununla birlikte, bazı ekmek ve bitki bazlı sütler gibi B12 ile takviye edilmiş ürünlerde de bulunabilir.

İnsan vücudu, vitamin B12'yi dört yıla kadar saklayabilir. Fazla veya istenmeyen B12 vitamini idrarla dışarı atılır.

[old_news_related_template title="Demir eksikliğinin nedenleri nelerdir?" desc="Demir eksikliğinin nedenlerine yönelik açıklamada bulunan Diyetisyen Sevgi Gökçen Erkün Eryılmaz, kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/demir-eksikligi-3-1_16_9_1539159828.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/demir-eksikliginin-nedenleri-nelerdir/?_szc_galeri=1"]
Günlük olarak alınması gereken B12 vitamini, mikrogramda (mcg) ölçülen ortalama önerilen miktarlar yaşa göre değişir:

- 6 aya kadar olan bebekler: 0.4 mcg
- 7-12 aylık bebekler: 0.5 mcg
- 1-3 yaş arası çocuklar: 0,9 mcg
- 4-8 yaş arası çocuklar: 1.2 mcg
- 9-13 yaş arası çocuklar: 1,8 mcg
- 14-18 yaş arası gençler: 2.4 mcg (gebe ise günde 2,6 mcg ve eğer emziriyorsanız günde 2,8 mg)
- Yetişkinler: 2.4 mcg (gebe ise günde 2,6 mcg ve eğer emziriyorsanız günde 2,8 mg)

B12 EKSİKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Vitamin B12 eksikliği vücudun yeterli miktarda B12 almamasıyla ortaya çıkar. Bu, özellikle sinir sistemi ve beyin için geri dönüşümsüz ve potansiyel olarak ciddi hasara neden olabilir. B12 vitamininin normalden biraz daha düşük seviyeleri bile depresyon, konfüzyon, hafıza problemleri ve yorgunluk gibi eksiklik belirtilerini tetikleyebilir. Bununla birlikte, bu semptomlar sadece B12 vitamini eksikliğini teşhis etmek için yeterli değildir. Yetersiz B12 vitamini de anemiye yol açabilir. Aneminin en sık görülen semptomları yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışıdır. Ayrıca Vitamin B12 eksikliği, ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır. Yetersiz B-12 vitamini olan bazı kişilerde psikoz, mani ve demans gelişme riski daha yüksektir.

b12 eksikliği

B12 EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

- Direnç ve kuvvet kaybı
- Baş dönmeleri
- Çarpıntı ve nefes darlığı
- İştah kaybı, kabızlık, ishal veya şişkinlik gibi sindirim sistemi problemleri
- Kulak çınlaması
- Dilde kızarma, ağız yaraları (aft), diş eti kanamaları
- Dil düzleşmesi (tat tomurcuklarında azalma)
- Soluk cilt
- Hafızanın zayıflaması, kaygı bozuklukları gibi zihinsel problemler
- Dokunma duyusunda farklılaşma

Uzun dönemli ve şiddetli B12 vitamini eksikliği sinir hasarına ve aşağıdaki sorunlara yol açabilir:

- Denge bozukluğu
- Uyuşukluk, karıncalanma, batma, kas zayıflığı, yürüme bozukluğu, görme alanı daralması gibi sinirsel problemler
- Depresyon
- Davranış bozuklukları
- Alzheimer hastalığı
- Bunama