Bugüne kadar çıkarılan 5 ayrı bedelli askerlik yasasından yararlanacakları tahmin edilenlerin sayısı ve hedef hiçbir zaman tutmamış, başvurular hep beklenenden düşük kalmıştı. Son yasa ise umulmadık ilgi gördü. Bugüne kadar çıkarılan 5 yasadan yararlananların toplam sayısı, 328 bin 834 oldu.

Bedellide 3. celp de silah altına alınırken, 25 yaş, 15 bin lira ve 21 günlük bedelli askerlik düzenlemesi ile, 1 Ocak 1994'ten önce doğan bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler, 3 Kasım'a kadar askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvurabiliyor. Yasadan 1 milyon 340 bin kişinin yararlanma imkanı bulunuyor.

YAT KALK EĞİTİMİ

Yurt dışında en az 3 yıldır yaşayan ve dövizli askerlikten yararlanmak isteyenler de 2 bin euro ödeyip silah altına alınmadan yararlanabiliyor. Daha önce bu miktar bin euro olarak uygulanıyor ancak 38 yaş sınırı bulunuyordu. Şimdi ise, 38 yaşından büyükler de dövizli askerlik yapabilecek.

Daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmetinden çıkarılanlar ile sağlık raporu alarak askerliklerini yapmayan ya da erteletenler de silah altına alınmadan uygulamadan yararlanacak. 21 günlük askerlik eğitiminde, silah söküp takma, atış, yürüyüş, yat-kalk, spor, yakın muharebe ve yangın söndürme eğitimi yapılacak. Dövizliler ise askerlik eğitimi internet üzerinden alacak.

Bedelli askerlikten yararlananlar, temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlardan ücretsiz izinli sayılacak. Yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma yapılmayacak, başlatılanlar sona erdirilecek, kesinleşmiş para cezaları da tahsil edilmeyecek.