Bakırköy Yenimahalle’deki 5 dönümlük alana sahip Bakırköy Kadın Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin arazisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan imar planları dün askıya çıkarıldı.  Planların, 6306 sayılı kanun hükümleri ve 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 97 (1) maddesi uyarınca onaylandığı açıklandı.

RİSKLİ DİYE BOŞALTILDI


Askıya çıkarılan imar planının açıklama raporunda yer alan bilgilere göre süreç şöyle gelişti: Eski planlarda “Sağlık Tesis Alanı” olarak ayrılan parsel üzerindeki Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, İstanbul Deprem Haritası’nda 1. Derece Deprem Bölgesinde kalması ve riskli yapı olması nedeniyle boşaltıldı. Sağlık Bakanlığı ile TOKİ arasında 2009 ve 2013 yılında imzalanan protokoller ile arazi, bakanlığın ihtiyaçları doğrultusunda bir hastane yapılması karşılığında hazineden TOKİ'nin mülkiyetine geçti. Arazi, 2015’te Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’ye satılmasının ardından arazinin mülkiyeti resmen 16 Ocak 2017 tarihinde Emlak Konut GYO’ya geçti.

 plan-orPLAN 2014’TE DEĞİŞTİ, 2018’DE İPTAL EDİLDİ

Protokol kapsamında TOKİ, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni yaptı. Eski doğum hastanesinin bulunduğu parselin 2014’te onaylanan imar planı ile arazideki sağlık tesisi fonksiyonu iptal edilip “Ticaret” fonksiyonu verildi. Bu plana ruhsat alınıp inşaat başlandı. Plan değişikliğine Bakırköy Belediye Başkanlığı iptal dava açmış, plan İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nce 30 Mayıs 2018’de iptal edilmişti.

TİCARET FONKSİYONUNA TURİZM EKLENDİ

Açıklama raporunda arazideki plansızlık durumunun giderilmesi, inşaat faaliyetlerindeki belirsizliklerin ortadan kaldırılması ve kamu yararının yeniden tesis edilebilmesi için yeni plan hazırlandığı kaydedildi. Arazinin etrafında ticaret fonksiyonlarının yoğun olduğu belirtilerek bu nedenle parsele “Ticaret-Turizm” verildiği kaydedildi. Böylece caddenin ticaret, yaya ve trafik yoğunluğunun dengeli dağıtıldığı, caddenin katma değeri yükseltildiği belirtildi.

AVM, ÖZEL HASTANE, OTEL…

Yeni plan ile parseldeki emsal yani inşaat hakkı 1.50, kat yüksekliği 6 olarak belirlendi. Parseldeki inşaat alanının yüzde 10’u turizm amaçlı kullanılabilecek. Bu alanlarda turizmi destekleyen her türlü otel, motel, ofis, büro, iş ve AVM, eğlenceye yönelik birimler, yurt, kurs, dershane, özel sağlık tesisleri yer alabilecek.

TRAFİK YOĞUNLUĞU AZALTILDI

Açıklama raporunda planlama alanında daha önce yer alan ve 6 blokta hizmet vermiş Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin yaklaşık olarak 3 emsal yani  15 bin metrekareden fazla inşaat alanı ile yüksek bir yapılaşma oranına sahip olduğu ifade edilerek “505 yatak kapasitesiyle ulaşım olanakları açısından yetersiz alanda, insan ve ulaşım yoğunluğunun taşıma kapasitesinin üzerinde artmasına neden olmaktaydı. Bu doğrultuda plan çalışması ile taşınmaza verilen ‘Ticaret-Turizm Alanı’ fonksiyonu mevcutta yoğun trafik yükü olan İstanbul Caddesine hastaneye nazaran daha az trafik yükü getirecektir“ denildi.