Bedelli askerlik uzun süre boyunca Türkiye gündeminin ilk sıralarında yer aldı. Bedelli askerlik başvurularını yapmaya başlayan vatandaşlar ve yapmak için henüz hazırlıklarını tamamlamamış olanlar detayları araştırıyor. 10 Ağustos itibariyle bedelli askerlikten yararlanmak için yapılan başvuru sayısının 290 bini aşarak rekora koştuğu öğrenildi. 3 Ağustos itibarıyla bedelli askerlik başvurusu başlamıştı 3 Kasım 2018’da ise başvuru süreci sona erecek.

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayanların bedelli askerlik başvurusu askerlik şubelerine, ülke dışındakilerin ise yaşadıkları ülke konsolosluklarına şahsen yapması gerekiyor. Bedelli askerlik başvurusunun şahsen yapılması gereklidir. Vekaletle veya posta ile yapılması mümkün değildir. Başvuru esnasında başvuruyu yapan kişiye ödemesi gereken tutar ve ödemenin yapılacağı banka bilgilerini barındıran bir belge verilir. Bedelli askerlik yapmak isteyen kişi bu belge ile beraber bedelli askerlik ücreti olan 15 bin TL'yi Ziraat Bankası ve Halkbank'a yatıracak. Ardından ödemenin yapıldığına dair bir asıl olmak üzere toplam üç nüsha dekont, bedelli askerlik başvurusunda bulunulan merkeze iletilmelidir.

[old_news_related_template title="Bedelli askerliğe giden kıdem tazminatı alabilir mi?" desc="Bedelli askerlikten faydalanmayı planlayan çalışanlar askere giderken çalıştıkları yerden kıdem tazminatı alıp alamayacaklarını merak ediyor. Sözcü gazetesi yazarı Sezgin Özcan bugünkü yazısında bedelli adaylarını ilgilendiren bu konuyu kaleme aldı. İşte Sezgin Özcan'ın o yazısı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/bedelli-askerlik-3_16_9_1532582947_16_9_1533193870-1_16_9_1533643978_16_9_1533709923.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/bedelli-askerlige-giden-kidem-tazminati-alabilir-mi-2563183/"]

21 GÜN ASKERLİK YAPILACAK

Bedelli askerlikten faydalananların askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmaları için başvurularda 15 bin Türk lirası veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertibl (dönüştürülmüş) yabancı ülke parasını bir defada ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri gerekecek. Bedelli askerler, 21 günlük temel askerlik eğitimi süresinde, silah söküp takma, atış, yürüyüş, yat-kalk, spor eğitimiyle birlikte yakın muharebe ve yangın söndürme eğitimini yapacak. Yurtdışı dövizliler ise temel askerlik eğitimi internet üzerinden alacak. Uzaktan eğitimde ‘devlet şuuru, vatan sevgisi, tarih, vatandaşlık eğitimi ve TSK'yı tanıma yer alacak. Sınav koşulu ise olmayacak.



ASKERLİK SİSTEMİ DEĞİŞECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de bir daha bedelli askerliğe gerek kalmadan, yeni ve kalıcı bir askerlik sistemi getireceklerini açıkladı. Yeni sistem için de farklı alternatifler üzerinde çalışılıyor. Bu çalışmalarda ‘'Vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda olması, eğitimli insan gücünden daha uzun ve etkin biçimde yararlanılması'' ilkesinden yola çıkıldı. Bugüne kadar “Uzun dönem erlik, kısa dönem erlik, yedek subay, bedelli, dövizli ve kamuda çalışma” biçiminde uygulanan askerliğin, profesyonel orduya geçilene kadar, herkes için 9 ay süreyle ve tek tip olması öngörülüyor. 3 ay temel eğitim yapılması, kalan 6 ayın kıtada geçirilmesi ve yedek subaylığın da tamamen kaldırılması planlanıyor.

ASGARİ ÜCRET ÖDENECEK

Ön çalışmaya göre profesyonel orduya geçilip uzman erbaş sayısı yeterli seviyeye ulaştığında, askerlik yükümlülüğü her yurttaş için zorunlu ve 3 ay temel eğitimden sonraki 6 ay da bedelli olacak. 6 ay için aylık asgari ücreti ödeyen terhis edilecek. Para ödemeyip askerde kalanlara ise her ay asgari ücret tutarında maaş verilecek. Yurtiçi bedelli askerlik de artık gündeme gelmeyecek.

Yapılan çalışmalarda tek tip askerliğin sakıncaları da ortaya konuldu. Bu sistemde, eğitimliler ile eğitimsizler arasında fark kalmayacak. Yüksek okul mezunu ile ilkokul mezunu bile olmayan genç, aynı süreyle askerlik yapacak. Gençler bir an önce hayata atılmak için üniversite eğitimini ikinci plana iterek askere gidecek.

[old_news_related_template title="Bedelli askerlik başvurularında önemli PTT detayı" desc="Bedelli askerlik başvuruları hızla devam ederken önemli bir gelişme yaşandı. Bedelli askerlik ödemeleri PTT üzerinden yapılabilecek. Şirketten yapılan açıklamaya göre, PTT AŞ ile Muhasebat Genel Müdürlüğü arasında bedelli askerlik protokolü imzalandı. PTT AŞ, bedelli askerlik ödemelerini almaya başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/shutterstock_752493973_16_9_1533725747.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/ptt-bedelli-odemeleri-alacak-2563703/"]