Binali Yıldırım, 1955’te Erzincan Refahiye'de doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı bölümde yüksek lisans yaptı. Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Türkiye’nin en eski tersanelerinden Camiialtı Tersanesi’nde mühendislik ve yöneticilik yaptı.

Binali Yıldırım, 'denizsiz kentten' çıkıp, 'deniz şehri'ne 'deniz ulaşımını' getiren bir isim olmayı başardı. Binali Yıldırım, 'denizsiz kentten' çıkıp, 'deniz şehri'ne 'deniz ulaşımını' getiren bir isim olmayı başardı.


1990-1991’de İsveç’te bulunan Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne ait Dünya Denizcilik Üniversitesi’nde Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi aldı.

Foto:depophotos - Yıldırım'ın kariyerinde Erdoğan'ın talimatlarına uyması 'anahtar kelime' durumunda. Foto:depophotos - Yıldırım'ın kariyerinde Erdoğan'ın talimatlarına uyması 'anahtar kelime' durumunda.

ERDOĞAN BELEDİYE BAŞKANI O GENEL MÜDÜR OLDU


Türkiye’ye döndüğünde dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İDO Genel Müdürlüğüne getirildi. İstanbul-Yalova ve İstanbul-Bandırma hatları gibi hatları hizmete soktu. İstanbul’da 29 iskele/terminal, 22 deniz otobüsü ve 4 feribotun hizmete girmesini sağladı. Sonraki yıllarda da Erdoğan'ın yanından ayrılmadı.

Foto:depophotos - Yıldırım 12 yıl aralıksız Ulaştırma Bakanlığı yaptı. Foto:depophotos - Yıldırım 12 yıl aralıksız Ulaştırma Bakanlığı yaptı.


ERDOĞAN GENEL BAŞKAN O KURUCU ÜYE

2001'de kurulan AKP’nin kurucuları arasında yer aldı. İlk AKP kabinesi olan 58’nci hükümet ile başlayan dört hükümette de görev yaptı. Yıldırım tam 12 yıl aralıksız Ulaştırma Bakanlığı koltuğunda oturdu.

Foto:depophotos - Yıldırım, 2014 yerel seçimlerinde AKP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Foto:depophotos - Yıldırım, 2014 yerel seçimlerinde AKP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.

BAKANLIĞA ARA VERDİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU


12 Haziran 2011 seçimlerinde İzmir 2.bölgeden 1.sırada milletvekili olarak Meclis'e girmesi 2014 seçimlerinde onu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adaylığına sürükledi.

Foto:depophotos - Binali Yıldırım 12 yılın ardından 2013 yılının sonunda koltuğunu Lütfi Elvan'a bıraktı. Foto:depophotos - Binali Yıldırım 12 yılın ardından 2013 yılının sonunda koltuğunu Lütfi Elvan'a bıraktı.

KOLTUĞUNU LÜFTÜ ELVAN'A BIRAKTI , BAŞBAKAN DANIŞMANI OLDU


Ulaştırma Bakanlığı 26 Aralık 2013'te Karaman Milletvekili Lütfi Elvan'a devretti. Yıldırım CHP’nin kalesi İzmir'de girdiği yarışı kaybetti ancak partisinin bu kentteki oylarını da ciddi oranda artırdı. AKP'nin oyu İzmir'de yüzde 30'ken Yıldırım bunu 36'ya çıkarmayı başardı.  Ancak Aziz Kocaoğlu'nun aldığı oyu geçemeyince yarışı kaybetti.

Foto: depohotos - Yıldırım, Erdoğan'ın yanından hiç ayrılmadı. Foto: depohotos - Yıldırım, Erdoğan'ın yanından hiç ayrılmadı.


EKİBİ DAĞITILDI

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Yıldırım’ın yerine Ulaştırma Bakanlığı görevine getirilen Lütfi Elvan’ı en yakın mesai arkadaşlarından birisi yaptı. Elvan’ın bakan olduktan sonra Yıldırım döneminde görev yapan Ulaştırma Bakanlığı bürokratları da deyim yerindeyse 'dağıtıldı'.
Yıldırım’ın bu operasyondan rahatsız olduğu Ankara kulislerinde o dönem sık sık dillendirildi.

Foto: depophotos- Yıldırım, AKP hükümetlerinin 'en renkli' simalarından birisi oldu. Foto: depophotos- Yıldırım, AKP hükümetlerinin 'en renkli' simalarından birisi oldu.


ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI OLDU O DA SARAYA DANIŞMAN

Binali Yıldırım yerel seçimlerden sonra bakanlık koltuğuna dönmedi. Dönemin Başbakanı Erdoğan'ın yatırımlardan sorumlu danışmanı olarak görevlendirildi. Erdoğan’ın Ağustos 2014 seçimlerinde  Cumhurbaşkanı olması üzerine de yine danışman sıfatıyla Ak Saray’a  geçti.

Foto:depophotos - Yıldırım, Ahmet Davutoğlu'nun istifasının ardından Başbakanlık koltuğuna oturdu. Foto:depophotos - Yıldırım, Ahmet Davutoğlu'nun istifasının ardından Başbakanlık koltuğuna oturdu.


MAYIS 2016, DAVUTOĞLU'NUN KOLTUĞUNA OTURDU

Yıldırım'ın kabine dışında kalması ve Erdoğan'a en yakın isimlerden birisi olması onu dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun 'alternatifi' haline getirdi.

FOTO:İHA - Binali Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti'nin son Başbakanı oldu. FOTO:İHA - Binali Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti'nin son Başbakanı oldu.


Yıldırım, Davutoğlu kabineleri ile girdiği 'koltuk savaşı'nı sonunda kazandı. Ahmet Davutoğlu, Erdoğan'ın talimatıyla görevinden istifa edince yerine 24 Mayıs 2016'da Binali Yıldırım oturdu. Yıldırım böylelikle "Seçime girmeden Başbakan olan" sayılı isimlerden birisi oldu.

 

Foto:depophotos - Yıldırım, 24 Haziran seçimlerinin ardından 'Son Başbakan' olarak tarihe geçti. Foto:depophotos - Yıldırım, 24 Haziran seçimlerinin ardından 'Son Başbakan' olarak tarihe geçti.


ERDOĞAN İLK SEÇİLMİŞ CUMHURBAŞKANI, YILDIRIM TÜRKİYE'NİN SON BAŞBAKANI OLDU

Yıldırım, 16 Nisan 2017 referandumu sonrası 'son Başbakan adayı' haline geldi. 24 Haziran 2018 seçimleri sonuncunda ise Erdoğan tarihe “Türkiye Cumhuriyeti'nin sandıkla belirlenen ilk Cumhurbaşkanı” Binali Yıldırım ise “Türkiye Cumhuriyeti'nin son Başbakanı” olarak geçti.

FOTO:İHA - 'Son Başbakan' Yıldırım geçtiğimiz Temmuz ayında ise TBMM Başkanlığına seçildi. FOTO:İHA - 'Son Başbakan' Yıldırım geçtiğimiz Temmuz ayında ise TBMM Başkanlığına seçildi.


MECLİS BAŞKANI OLDU

Erdoğan, 'Son Başbakanı' yine yanından ayırmadı. AKP'nin Meclis Başkanı adayı olan Yıldırım, seçimlerin üçüncü turunda 12 Temmuz 2018'de Meclis Başkanı oldu.

EVLİ VE 3 ÇOCUK BABASI

Binali Yıldırım evli ve 3 çocuk babası. Yıldırım, İngilizce ve Fransızca biliyor