Sosyal medyada paylaşılan iğrenç görüntülere her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinden paylaşılan görüntü mide bulandırdı. Görüntülerde bir market sahibi mahalledeki çocukların yanağına attığı her tokat karşılığı dondurma veriyor. Çocukların tokat yemek ve karşılığında dondurma almak için sıraya geçtiği görüntülerde market sahibi ve arkadaşını bu iğrençliklerinden bir hayli keyif aldıkları gözleniyor.

UZMANLAR NE DİYOR?

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, olayı şöyle değerlendirdi:

Bu yaşanan, çocukların özellikle yaşları küçük olanların, erişkinlere nazaran daha kolay istismar edilebileceğinin bir örneği oldu. Çocuk istismarı maalesef oldukça farklı ve tekrarlayan şekillerde gündemimize geliyor. Bu nedenle toplumun ve bireylerin istismarı tanıması, önlem alması ve çocuk istismarı olgularına karşı sessiz kalınmaması, bu durumun azalması açısından oldukça önemli. Bu noktada aileler bilinçlendikçe, kendi çocuklarını da bilinçlendirecek ve kendilerini korumalarına katkı sağlayacaklardır.

Çocukların maruz kaldığı ya da şahit olduğu bu tarz olumsuz olayları en güvendikleri kişi olan ebeveynlerine anlatmaları, ailenin çocuğu koruması adına en önemli adımdır. Bu nedenle aileler çocuklarını ne söylerlerse söylesinler dikkatle dinlemeli ve ciddiye almalıdır.

Çocuğun herhangi biri tarafından dövülmeyi kabul etmemesi için ise aileler çocuğu dövmemeli, başka ceza yöntemlerine başvurmalıdır. Çevresindeki yetişkinler tarafından sık dayak yiyen ya da istekleri uğruna yetişkinlerin olumsuz davranışlarına maruz kalan çocuğun özgüveni de düşecek, kendilerinin değersiz olduğuna dair düşünceleri olabilecektir. Bununla beraber aileler bir şey elde etmenin en güzel yolunun çabalamak ve çalışmak olduğunu çocuğa nasihat ve teşvik etmeli ve bu konuda kendileri de örnek olmalıdır.