RÖPORTAJ: Nil SOYSAL

Uzun yıllar Amerika’da boyun düzleşmesi ve boyun fıtığı gibi mekanik sorunlar üzerine çalışan ve bu konudaki en son tedavi yöntemlerini Türkiye’de hastalarına uygulayan Kayropraktik Dr. Serdar Erdinç, boyun düzleşmesinin çağın en sık görülen sağlık sorunlarından biri haline geldiğine dikkat çekti. Dr. Erdinç, “Bilhassa çocukların tablet ve bilgisayar başında uzun zaman geçirmeleri ve akıllı telefonlarıyla devamlı oyun oynamaları en çok boyna zarar veriyor. Eskiden ileri yaşlarda ve daha çok trafik kazaları sonrasında gördüğümüz bu soruna, artık duruş bozukluğu nedeniyle 8-10 yaşındaki çocuklarda da sık rastlıyoruz” dedi.

FITIĞA KADAR GİDEBİLİR

Tedavi edilmezse boyun fıtığına kadar gidebilen boyun düzleşmesinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sağlık sorunları arasında önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Dr. Erdinç, baş ve boyun ağrısı, uyku bozuklukları, kronik yorgunluk ve nereden geldiği anlaşılamayan baş dönmelerinin altında yatan nedenin boyun düzleşmesi olabileceğini belirterek, şöyle konuştu:

- Vücudumuzdaki mekanik sorunlar arasında eskiden bel problemleri öne çıkıyordu. Fakat şu anda teknolojinin de değişimi ile boyun düzleşmesi bel sorunlarının önüne geçti.

- Bilgisayar başında çalışanlar, cep telefonlarından sürekli mesajlaşanlar, dolayısıyla sürekli öne bakmaktan dolayı oluşan duruş bozukluğu olanlarda boyun düzleşmesine sık rastlıyoruz.

- Ekonomik kaygılar başta olmak üzere, giderek kötüleşen yaşam koşullarının ve buna bağlı olarak ileriyi görememenin getirdiği stresin de tetiklediği bu sorun, kişilerin yaşam kalitesini bozuyor.

- İlk başta boyun, baş ve sırt ağrıları ile kendini gösteren boyun düzleşmesi sonucunda; boynumuzun arkasından beyne doğru yükselen damarlar da geriliyor ve beyne yeterince kan gitmesi engelleniyor.

- Bu da baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, alınganlıkta artış, gün boyu yorgunluk, sabah yorgun kalkma gibi sorunlara neden oluyor. Daha ileri safhalarda boyun fıtığına kadar gidebiliyor.

Boyun düzleşmesinin tanısı kolay konabilen bir rahatsızlık olduğunu belirten Dr. Serdar Erdinç, Nil Soysal’ı da muayene etti. Boyun düzleşmesinin tanısı kolay konabilen bir rahatsızlık olduğunu belirten Dr. Serdar Erdinç, Nil Soysal’ı da muayene etti.


TEDAVİSİ MÜMKÜN

- Boyun düzleşmesi tedavisi mümkün olan bir sorun. Ancak iyi sonuç alabilmek için kötüleşen yaşam koşullarının da tedavide göz önünde bulundurulması gerekiyor. Yani çok yönlü bir tedaviye ihtiyaç var.

- Dolayısıyla tedaviyi üstlenen doktorun, buna sebep olan bütün unsurları düşünmesi lazım. Çünkü boyun düzleştiği zaman, bundan vücudumuzdaki birçok sistem etkileniyor. Sinir sistemi, kaslar, adaleler, kemikler, eklemler ve hatta dolaşım sistemi bile bozuluyor. Hem diskler, hem eklemlerin pozisyonu değişiyor.

- Hastaya kendi durumunu çok iyi anlatmak ve yeni baştan nasıl oturacağından, nasıl uyuyacağına ve hatta nasıl araba kullanacağına kadar hepsini anlatmak gerekiyor.